Kada su vaikais kalbėti apie lytiškumą?

Kada su vaikais kalbėti apie lytiškumą?

01. Oct 2013, 19:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Pasak psichologės Giedrės Gutautės-Klimienės, turbūt nė vienas mažųjų „kodėlčių“ klausimas nesukelia tiek sumaišties, kiek „iš kur atsiranda vaikai“ arba „iš kur aš atsiradau?“ Jie trikdo, nes yra susiję su intymumu, apie kurį kalbėti daugumai tėvų dar gana sudėtinga. Taip yra todėl, kad paprastai iš savo tėvų jie girdėdavo istorijas apie gandrų atnešamus, kopūstuose augančius ar parduotuvėje perkamus kūdikius.

Psichologė pasidžiaugė, kad šiais laikais vaikai vis rečiau paliekami savarankiškai ieškoti atsakymų į dominančius klausimus apie gimimą ir lytiškumą, vis daugiau tėvų išdrįsta tiesiai ir nemeluodami kalbėti šia tema, atsiranda smagių pagalbinių priemonių, tokių kaip knygelė „Kaip atsiranda vaikai“. 

Pasak psichologės,  apie lytiškumą ir gimimą pradėti kalbėti reikia tada, kai vaikas paklausia. Anksčiau ar vėliau jis tikrai užduos šį klausimą, ir bus kur kas lengviau, jei atsakymus turėsite iš anksto.

Paprastai pradžioje mažieji nereikalauja itin daug smulkmenų, dažnai užtenka tiesiog pasakyti, kad vaikai gimsta. Labai svarbu, kad vaikas žinotų, jog gali klausti, o paklausęs sulaukti atsakymų.

Blogiausias sprendimas yra jį nutildyti ir bandyti užgniaužti norą žinoti, tėvai privalo apeiti savo baimes ir rasti būdą kalbėtis su mažaisiais „nepatogiomis“ temomis. Į klausimus reikėtų atsakyti trumpai ir aiškiai, jei išgirdus atsakymus vaikui kyla daugiau klausimų, reikia kalbėtis toliau.

Edukologė Vilma Gabrieliūtė išskyria  kelis aspektus, kodėl svarbu kalbėti šia tema:

  • taip vaikams parodome, kad esame nuoširdūs;
  • esame pasiruošę atsakyti į visus sudėtingus jų gyvenime kilsiančius klausimus;
  • leidžiame vaikui suprasti, kad lytiškumas ir tapatumas nėra gėdinga ar „nešvari“ tema.

Vaikai, kurie gali mąstyti plačiai ir kritiškai, jaučiasi daug saugiau ir kur kas drąsiau save realizuoja, jų nevaržo įvairūs stereotipai, o pasirinkimus lemia vidinė motyvacija, bet ne visuomenės spaudimas. "Neatimkime iš vaikų šios galimybės" , – skatino edukologė.

Cory Silverberg knygos pasirodymas Lietuvoje paskatino Vilmą Gabrieliūtę parengti interaktyvų seminarą tėvams ir pedagogams „Kaip kalbėti lytiškumo temomis su mažaisiais“. Interaktyvaus seminaro metu dalyviai gilinsis į priežastis, kodėl yra nejauku kalbėtis lytiškumo temomis, plės suvokimą žmogaus tapatybių klausimais, sužinos apie vaiko raidos tarpsnius ir išmoks drąsiau atsakyti į įvairiausius „nepatogius“ klausimus.