Kada vaikams trūksta geležies?

Kada vaikams trūksta geležies?

16. Jul 2014, 15:14 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Džiaugiamės, kad vaikai greitai auga, kokie jie vikrūs, tačiau nenustebkite, jei vieną dieną jūsų vaikui nutiks kaip vienai mano draugei - staiga jos sūnus nualpo. Paaiškėjo labai netikėta diagnozė – geležies stokos anemija. Kodėl? 

Draugės aštuonerių metų vaikas niekada nesirgo rimtomis ligomis, sportavo, lankė mokyklą ir staiga vieną dieną nualpo kieme. Atlikus kraujo tyrimus paaiškėjo diagnozė – anemija.

"Kodėl mano vaikui, juk jis valgė mėsos ", – svarstė ir gydydojų klausė mama. Pasirodo, taip gali nutikti greitai augantiems vaikams, kai organizmas nebegali patenkinti didėjančių poreikių ir išeikvojamos geležies atsargos.

Geležis – viena būtiniausių organizmo medžiagų. Ji yra svarbiausia sudedamoji dalis gaminant hemoglobiną – tai eritrocitų „širdis“, prisijungianti deguonį ir jį išnešiojanti po visą organizmą. Kai trūksta geležies, sutrinka jo gamyba, organizmui tampa sunkiau aprūpinti audinius deguonimi, ir pasireiškia pirmieji geležies stokos anemijos simptomai.

Mažakraujystė vargina kas trečią pasaulio gyventoją. Anemija gali atsirasti ir dėl kitų priežasčių: vitamino B12, folio rūgšties stokos. Tačiau dažniausia priežastis – geležies stoka.

Kaip atpažinti, kad vaikas ar suaugęs serga anemija: 

-jį kankina silpnumas

-nuovargis

-gali dūsti fizinio krūvio metu

-slenka plaukai, lūžinėja nagai

-dažnai skauda galvą

-žemas arterinis kraujo spaudimas

Didžiausia rizika susirgti geležies stokos anemija – menstruacinio amžiaus moterims, nėščiosioms, vegetarams, sergantiesiems skrandžio ar dvylikapirštės opa, po skrandžio rezekcijos. 

Ką daryti?

Norint nesirgti mažakrausjyte, pasak medikų, pakanka kas dieną valgyti mėsą. Geležis geriausiai pasisavinama iš veršienos, kepenėlių, inkstų. Dideli geležies kiekiai yra augaluose, tačiau mūsų organizmas iš jų pasisavina tik labai mažą jos dalį.

Bet visgi mėsos nepakanka. Esant anemijai skiriama geležies preparatų. Net kai kraujo rodikliai normalizuojasi geležies patariama vartot tris keturis mėnesius. 

Ar jūsų vaikai sirgo kada nors mažakraujyste?

ODISEJAaa ODISEJAaa 16. Jul 2014, 16:56

Nuo gimimo turejo.neisnesiosti dazniausiai turi mazakraujyste,veliau isaatgom,gerem gelezi specialei. Dabar mazajai trukumas gelezies, tai geriam vitaminus su gelezimi.