Kai paauglio emocijos tampa neaiškios

Kai paauglio emocijos tampa neaiškios

27. Sep 2012, 00:00

Dar vakar jis nė per žingsnį nepaliko mamos ir tėčio. Atrodo, neseniai laikydamiesi už rankų pirmą kartą ėjote į darželį, nedrąsiai į pirmą klasę. Dabar jau to nėra - atėjo paaugliškas amžius. Koks jis bus tavo vaikui - apie tai šiandien ir pakalėbsime.


Būtina atsižvelgti į tai, kad kiekvieno paauglio emocijos gali pasireikšti skirtingai. Latvių gydytoja Ingrila Ratniece sako, kad nebūna dviejų vienodų paauglių.

 

Kokie būna paaugliai?

 

- Bus tokie, kurie su malonumu mokysis, lankys būrelius ir bendraus su bendraamžiais. Jie tik retai galbūt aršiai sureaguos į barnius su tėvais ar bendraamžiais.

 

- Bus tokie, kurie bendraus, tėvų nuomone, su nepageidaujamais asmenimis.

 

-Kiti bus nekontroliuojami, grubūs ir agresyvūs.

 

-Kažkas ieškos antrosios puselės.

 

-Kitas paauglys dės daug pastangų, bus užsispyręs ir toks puikus, kad savo elgesiu gąsdins savo tėvus.

 

- Kažkas bus liūdnas, uždaras ir "gyvens" internete bei žaidimų pasaulyje.

 

- Kažkas ramiai ir paprastai leis laiką mokykloje. Jis bus nepastebimas ir negirdimas.

 

- O kai kas sirgs.

 

Kaip paauglystę sutiksime, priklauso nuo vaikystės

 

Štai kokie gali būti skirtingi paaugliai, tačiau šis periodas nėra lengvas nei tėvams, nei patiems paaugliams. Tai, kaip mes šį periodą sutiksime, priklauso nuo vaikystės. Paaugliškas amžius - tai gamtos duota galimybė dar kartą susidurti su vaikystėje išgyventais vidiniais konfliktais.

 

Tėvų užduotis - lengvai, be nusivylimų ir pykčių pamatyti šiuos konfliktus. Kitaip tariant, reikia pamatyti priežastį ir atsakingai iš anksto reaguoti pasikalbant su vaiku. Suaugęs prisiima atsakomybę ir pripažįsta savo klaidas bei ieško sprendimo būdų, prisideda ne tik prie paauglio, bet ir tėvų santykių gerinimo.

 

Anot gydytojos, bus žymiai lengviau pergyventi šį laikotarpį kartu su paaugliu, jei mes būsime ramūs, turintys žinių ir gerbsime savo vaiką ir santykius su juo.

 

Ar auginate paauglių? Koks jums šis periodas - sunkus, dramatiškas ar lengvas?

neri neri 27. Sep 2012, 20:29

na pas mus dar paauglystės požymių lyg ir nematyti ,nors žinau ,kad klasėje ne visi tėveliai jau susikalba su savo atžalomis ( turiu minty mergaites ) ir jau geri metai tikrai ( nors joms dar tik 12 )