Kai "sunkus" vaikas nepritampa darželyje: ką daryti

Kai "sunkus" vaikas nepritampa darželyje: ką daryti

24. Nov 2016, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš mamos laiško:

Mūsų tokia situacija: vaikas eina į darželį ir yra labai judrus, ne visada klauso paliepimų, yra smalsus, turi dėmesio ir aktyvumo sutrikimą. Grupės vaikų tėvai surinko parašus, kad pasiimčiau vaiką iš darželio, kadangi yra labai judrus, mažai miega, kimba prie vaikų, taikosi vis pabėgti nuo auklėtojų, bėga iš grupės. Auklėtojos tėvams skundžiasi, kad sunku grupėje vykdyti ugdomąją veiklą. Man grasina, kad jei neatsiimsiu vaiko iš darželio, kreipsis į atitinkamas instancijas. Mama, kuri inicijavo šį raštą, man priekaištauja, kaip aš drįsau atvesti į darželį vaiką, kad neturiu sąžinės, vadina jį nestabilios psichikos, bendrauja su manimi rėkdama, tiesiog šaukia ir bado pirštu į mano vaiką lyg vardo neturėtų. Kaip man elgtis toliau? Ačiū už bet kokius patarimus.

Konsultuoja psichologė Vika Aniulienė:

1. Visi darželiai yra pritaikyti taip, kad juos galėtų lankyti visi vaikai, tame tarpe ir tie, kurių raida yra sutrikus. Visą tai reiktų gražiai primint ne tai mamai, o pačiai direktorei. Direktorė yra "kiemo šeimininkė" ir turi žinot, kas vyksta "jos kieme". Pasakykit, kad jūs darželio nepaliksite, viešinsite šitą reikalą taip pat. Nes jei Jūsų vaikas fiziškai nežaloja kitų vaikų ir nelaužo darželio nuosavybės, nėra net menkiausio preteksto jusų vaiką mesti iš darželio.

2. Įklausykite į kitą nuomonę ir paprašykite daktarės siuntimo į Pedagoginę Psichologinę Tarnybą (PPT), ten nustatys, ar vaikas turi raidos ar psichinių sutrikimų. Ten pasikonsultuokite, ką daryti su vaiku (kad vaikui bendraut su kitais būtų lengviau).

Taip, vaikas gali turėti sutrikimų, bet jei jų yra, tai geriau apie juos sužinot anksčiau ir kaip galima padėt jam. O galbūt Jūsų vaikas tiesiog yra aktyvus ir judrus. Leiskit šitą nustatyt specialistams, savo darbo žinovams. Galbūt jų įžvalgos jus nuramins, plius - tikrai duos gerų patarimų.

3. Labai gaila, kad neparašėte vaiko amžiaus, bet stenkitės keisti pati vaiko elgesį, kokiais būdais tai padaryti, geriausiai Jums ir patars PPT arba darželio psichologė. Išsirinkite specialistą, tik tą, kuriuo pasitikite ir kuris yra pakankamai kompetetingas.

4. Surinkite visą teisinę informaciją, bet ne iš kaimynų, o iš savo darbą dirbančių ir išmanančių žmonių teisininkų (dalis jų tikrai tokiu klausimu prakonsultuos nemokamai), pasiskambinkit tiesiai į Švietimo ministeriją, taip pat galite kreiptis į žmogaus teisių gynėjų asociaciją. Išsiaiškinkit kada, kaip ir kokiu pretekstu jus gali prašyti palikti darželį.

5. Kai turėsite PPT išvadas, žinosite visus teisinius aspektus ir savo vaiko teises, tada nuėję į darželį, pateikite visus faktus direktorei, auklėtojai ar susirinkimo metu kitiems tėvams.

6. Ir svarbiausiai, prisiminkit, kad visos mamos (jei ne visos, tai tikrai dauguma) susiduria su panašaus pobūdžio nemalonumais, jei ne darželyje, tai mokykloje. Labai nemalonu, kai vaikas yra kaltinamas ir jo nenorima.

Jūs kaip mama turite išsiaiškinti visą informaciją pirmiausiai ne dėl kitų, o dėl savo vaiko. Gali būti, kad jis tikrai turi kokių sutrikimų ir jam reikia padėti. O galbūt jam viskas gerai, tiesiog reikia kelių gairių, patarimų ir jo elgesys pasikeis. Parodykit pastangas, jog norit situaciją keisti, elkitės geranoriškai, bet tvirtai kovokite už savo vaiką ir jo teises, o visą tai galėsit padaryti tik tada, kai viską žinosit :)

Sėkmės.