Kaip apsaugoti vaikų dantis nuo ėduonies?

Kaip apsaugoti vaikų dantis nuo ėduonies?

28. Jan 2022, 09:50 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Dantų ėduonis – viena labiausiai paplitusių dantų problemų, tarp įvairaus amžiaus žmonių, o ypač vaikų. Tėvai savo vaikų dantų sveikata turėtų rūpintis vos išdygus pirmiesiems pieniniams dantukams.

Nors vaikų ir suaugusiųjų dantų gydymas mažai kuo skiriasi, šiame straipsnyje trumpai apžvelgsime, kodėl dažniausiai atsiranda ėduonis mažiesiems ir kaip išvengti dažnų dantų ligų.

Atsiradimo priežastys ir simptomai

Pagrindinė vaikų dantų ėduonies atsiradimo priežastis yra saldžiųjų gėrimų vartojimas ir dažnas užkandžiavimas. Saldūs gėrimai ir užkandžiai palaiko rūgščią terpę burnoje, kuri ardo emalį. Prasta ir nereguliari burnos higiena taip pat prisideda prie šios problemos atsiradimo. Dantų kariesą atpažinti galima iš tam tikrų simptomų:

  • dantų skausmo ir jautrumo;
  • tamsių, rudų dėmių ant dantų;
  • skylučių dantyse;
  • trupančio emalio;
  • pūlių aplink dantį;
  • paburkusių dantenų.

Šiais simptomais gali pasižymėti tiek giluminis, tiek paviršinis kariesas. Pastebėjus, jog vaikas skundžiasi bent vienu ar keliais simptomais, patariama nedelsiant užsiregistruoti odontologo konsultacijai savo ar kitame mieste. Beje, jei dairotės gydymo įstaigos, paieškos sistemos laukelyje galite įrašyti, pavyzdžiui: vaikų odontologijos klinika Vilnius. Verta atkreipti dėmesį į vaikams draugišką aplinką ir vaikų odontologijos srityje patyrusius specialistus.

Patarimai, kurie padės apsaugoti vaikų dantis

Kiekvienas žinome, jog norėdami turėtu sveikus dantis, turime reguliariai ir kokybiškai juos prižiūrėti – ne išimtis ir vaikų dantys. Vaikams išplitęs ėduonis yra itin pavojingas, nes gali pažeisti nuolatinių dantų užuomazgas, slypinčias kaule, po pieniniais dantimis. Norint išvengti ilgalaikių pasekmių, svarbūs keli aspektai.

  • Reguliari higiena namuose. Specialistai rekomenduoja dantis valyti du kartus per diena minkštu šepetėliu, nenaudojant jėgos. Mažiems vaikams dantis turėtų valyti tėvai, pamažu pratindami tai daryti savarankiškai. Taip pat, priklausomai nuo poreikių, valyti tarpdančius šepetėliu arba dantų siūlu.
  • Vizitai pas odontologą. Profilaktiškai pas odontologą lankytis reikia du kartus per metus, net jeigu nieko neskauda. Reguliarios apžiūros padeda anksti aptikti dantų pažeidimus ir juos laiku išgydyti. Ankstyvas ėduonies diagnozavimas padeda išvengti rimtesnių pažeidimų, kurie reikalautų ilgesnio ir skausmingesnio gydymo.
  • Dantų padengimas. Specialistai rekomenduoja pirmuosius krūminius dantis padengti fluoro laku arba silantais. Apsauginis sluoksnis saugo danties vageles nuo bakterijų ir mikroorganizmų, kurie lieka po valgymo. Dantų padengimas ilgiau apsaugo dantis nuo ėduonies.

Dažniausiai vaikai kartoja tėvų veiksmus, todėl svarbu rodyti tinkamą pavyzdį ir išmokyti juos kokybiškai prižiūrėti dantis. Tikriausiai kiekvienas vaikas baiminasi ir nenori eiti į gydymo įstaigą. Įprastai tai kyla dėl nežinomybės, todėl prieš vizitą galite papasakoti, ką vaikas išvys atėjęs ir kaip vyks apžiūra. Atvykus pas patyrusį odontologą, jis išsamiau supažindins su procedūra ir tam reikalingais instrumentais.

Taigi, kruopšti burnos higiena ir profilaktiniai vizitai pas odontologą padeda užkirsti kelią ėduonies atsiradimui. Tinkamos ir kokybiškos burnos higienos vaikus galima išmokti kartojant tą pačią rutiną kasdien, svarbu būti kantriems ir kartu su vaiku atlikti visus veiksmus. Svarbiausia vaiką su viskuo supažindinti, atsakyti į rūpimus klausimus ir nekelti odontologo baimės.