Kaip apsisaugoti nuo uodų natūraliomis priemonėmis?

Kaip apsisaugoti nuo uodų natūraliomis priemonėmis?

13. May 2012, 07:00

 

Apsauga nuo uodų gali būti natūrali, saugi ir gardžiai kvepėti. Tai įmanoma, nes tam tikri eteriniai aliejai pasižymi uodus ir kitus geliančius padarėlius baidančiomis savybėmis, o žmogaus nosiai yra gardūs ir mieli.

 

Į pagalbą – eteriniai aliejai

 

Vabzdžiai nemėgsta aitrių, intensyvių specifinių kvapų, todėl būnant gamtoje reikėtų kvepintis kedrų, eukaliptų, bazilikų, levandos, čiobrelių, citrinos, pačiulių, kvapiųjų citrinžolių, pipirmėtės, rozmarino eteriniais aliejais. Šiais aliejais galima sudrėkinti drabužių kraštelius, praskiedus augaliniu aliejumi tepti odą arba gydyti niežinčius įgėlimus.

 

Pagrindinė problema – eteriniai aliejai yra labai lakūs, jų veikimas dažnai būna trumpalaikis. Vidutiniškai nuo 15-20 min., jei naudojami be fiksatorių, iki 1h. Jei gaminatės mišinuką, kaip fiksatorius galite naudoti sojų aliejų, vaniliną arba benzoino dervą. Jei turite natūralų mišinį nuo uodų, rekomenduojama juo purkštis ar teptis maždaug kas 2 valandas.

 

Jei nenorite savo laisvalaikio leisti uodų draugijoje, galite pamėginti pasigaminti šį mišinį:

 

20 ml migdolų aliejaus

6 lašai pipirmėčių eterinio aliejaus

6 lašai pražangialapių mirtenių (arbatmedžio) eterinio aliejaus

9 lašai spindulinių eukaliptų eterinio aliejaus

 

Eterinių aliejų koncentraciją migdolų aliejuje galite keisti priklausomai nuo to, kaip mišinį naudosite. Grynus eterinius aliejus galima garinti aromatinėse lempose, o praskiedus – tepti odą, niežinčias vietas.

 

ATSARGIAI! Gvazdikėlių eterinis aliejus nerekomenduojamas vaikams iki šešerių metų ir besilaukiančioms moterims, kedro – kūdikiams ir besilaukiančiosioms, citronelos – pirmaisiais trimis nėštumo mėnesiais. Šiais atvejais geriau naudoti levandų, arbatmedžio eterinius aliejus.

 

Prieš naudodami eterinių aliejų mišinius pirma pasitikrinkite, ar jie nesukelia alerginės reakcijos (išbandykite nedideliame odos plote). Grynų eterinių aliejų netepkite ant odos, saugi koncentracija mišiniuose – iki 3 proc. Čia galite matyti eterinių aliejų naudojimo koncentracijas.

 

Gvazdikėlių nuoviras

 

Apsaugai nuo uodų galite pamėginti pasidaryti gvazdikėlių nuovirą. Jums reikės maždaug pusės stiklinės vandens, 10-12 gvazdikėlių. Sudėkite viską į puodą ir pavirkite maždaug 4 minutes. Palaukite, kol atvės. Nuoviru tepkite visas vietas, kur gali įkasti uodai. Minusas (arba pliusas) – galite šiek tiek kvepėti meduoliais.

 

Obuolių actas ir petražolės

 

Pasigaminti savo uodų baidymo preparatą nesunku – imam petražolių, jas smulkiai supjaustome ir merkiame į obuolių actą. Palaikome mišinį vieną dieną, tuomet tepamės ant odos. Jei tepti preparato ant odos nenorite, galite pamirkyti preparate skrybėlę, skarą, apyrankę.

 

Augalai, kurių nemėgsta uodai

 

Liaudies išmintis teigia, kad uodams itin atgrasus yra citrinos kvapas. Būdami gamtoje atviras kūno vietas patrinkite citrinos grežinėliu. Išbandžiusieji sako, kad tai tikrai patikimas būdas.

 

Šviežiai nuskintos šeivamedžio šakelės, pomidorų lapų kvapas taip pat gerai baido uodus. Jeigu nusprendėte pabūti gamtoje, į laužą galite įmesti pušų, eglių kankorėžių arba truputį padžiovintų kadagio spyglių.

 

www.ekodiena.lt

 

13. May 2012, 13:33

Šiaip ta rusišką žvaigždutė tikrai veiksminga tikiu, ir tie eteriniai aliejai kur turi aštresnį kvapą kaip eukaliptas, rozmarinas, bet jais pasitepus ir pačiam nelabai malonu nosį riečia 😃

13. May 2012, 13:05

Esu pirkusi Adelės Karaliūnaitės tepalą (jei neklystu, "Ieva" vasinasi), greitai nuima niežulį ir sukandus uodam, bei tepalo kvapas juos tikrai atabaido. Aplink lyg ir zuja, bet tupti nedrįsta 😃

13. May 2012, 13:01

Na, tie natrūralūs būdai padeda jei nulat tepi ir tepi, nes poveikis trumpalaikis. Labiau opesnė problema erkės. Brrr. Ieškosim preparato nuo kraujasiurbių ir bus saugiau.

laurora laurora 13. May 2012, 10:22

ne tik uodai pagrindine problema. reikia ir nuo erkiu tuo paciu priemone turet

13. May 2012, 10:07

Eteriniai aliejai tikrai nepadeda apsiginti nuo uodu, pernai vasara bandem. Reikes siemet bandyti su citrina atviras vietas pasitepti, girdejau per radija, kad praktiskai isbandyta ir padeda.