Kaip dažnai giriate vaikus?

Kaip dažnai giriate vaikus?

16. Jul 2018, 10:21 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Turbūt visos žinome ir suprantame, kad reikia vaikus pagirti. Bet kaip dažnai galima girti ir kaip teisingai tai daryti? Girti patį vaiką ar daugiau jo veiklą? Apie tai kalbamės su psichologe Vika Aniuliene.

Anot psichologės, tik pagirdami vaiką skatiname jį tobulėti ir tik pagirdami formuojama jo savivertę. Girkime visada ir visur negailėkime pagyrimų.

Girkime nuo pat ankstyvos kūdikystės, nešykštėkim pagyrų, nes blogų žodžių galima išgirst iš bet ko, o būti maloniam visada sunku. Girkim ne tik savo vaiką, bet ir aplinkinius, taip vaikas išmoks pats būti malonus ir išmoks koncentruotis į gerus dalykus ir juos pastebėti.

Pasirodo, nėra tokio dalyko kaip "pergirimas". Mes ne lepinam – mes giriame.

Labai svarbu giriant laikytis pagrindinių principų: 

- Giriam už kažką, o ne už bet ką.

- Pagyromis negalima lyginti. Pvz. stovi du vaikai, vienas moka užsirišti batukus, kitas ne. Jokiu būdu negalima vieno girt, o kito lygint "va, pažiūrėk, Tomukai, kaip gražiai Marius užsiriša batukus". Teisingiausiai būtų: "Mariau, kaip tau puikiai sekasi užsirišti batukus!!! Tomai, o kokios tavo pirštinaitės dailios!!!"

-Visada labai tikslai įvardinkite, už ką giriate, ką vaikas pasieks tuo veiksmu ir kokias emocijas tai teikia Jums. Pvz.: "Gintare, kokia tu šaunuolė, padedi man serviruoti stalą, aš labai džiaugiuosi, nes turiu tokią pagalbininkę..."

Prisiminkit, kad pagyros daro stebuklus, jei nėra už ką girti, girkite už pastangas: "Indrut, kaip mano širdelė džiaugiasi, kad tu taip stengiesi išmokti skaityti".

Mes kalbam apie vaikus, bet pagyros puikia veikia darbe, namie, visur, kur tik susiduriate su žmonėmis. Pabandykit 10-20 dienų pasakyt 3 pagyras kiekvieną dieną 3 skirtingiems žmonėms.

Tai neužima daug laiko, bet pastebėsite, kokią milžinišką įtaką tai daro Jūsų gyvenimui: pastebėsite, kad parduotuvėje Jus maloniai aptarnauja, kad viršininkas dažniau šypsosi, kad pas kaimynę nauji dailūs bateliai. Ir tai visai ne dėl to, kad dalinsite pagyras, bet dėl to, kad būsite linkę pamatyti tuos dalykus, kuriuos verta pagirti...