Kaip gydyti atopinį dermatitą: gydytojos komentaras

Kaip gydyti atopinį dermatitą: gydytojos komentaras

26. Nov 2015, 11:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Mamos Indrės laiškas:

Mano dukrytei (jai dabar 8 m.) periodiškai nuo mažens pasireiškia atopinis dermatitas, būna mažiau, būna daugiau. Kartais kasosi kojytes per sulenkimus, rankas, kartais pastebiu dėmeles sausas, bet būna, kad nieko nėra, jokių paraudimų ir vis tiek ji kasosi pačią odą. Kaip ją tinkamai drėkinti? Buvomei ir pas gydytojus, ir gėrėme visokių vaistų, tepame tepaliukais, kurie skirti esant šiai odos ligai, bet vis tiek nepraeina ir ypač paūmėja šaltu periodu. Kaip teisingai reikėtų su tuo kovoti? Ar tai išaugama?

Konsultuoja "Tarandės šeimos klinikos" šeimos gydytoja Neringa Sakalauskė

Mamyte, Indre,

Atopinis dermatitas (AD) – lėtinė uždegiminė odos liga, kuriai būdingi paūmėjimo epizodai, ką ir Jūs pati pastebėjote. Odos bėrimo/sausumo plotai vaikui augant kinta, tačiau lokalizacija išlieka panaši, dažniausios sritys: kaklo, alkūnių, riešų, pakinklių, pėdų. Labai gaila, tačiau ši liga vaikui augant neišaugama, gali kisti tik lokalozacija.

Pagrindinis gydymas yra odos drėkinimas – barjero atsatymas. Odos drėkinimui tinka visi emolientai. Šaltuoju metų sezonu naudokite tepalus, vasarą – kremus. Odą reikia drėkinti bent kartą per dieną, paūmėjimus – kelis. Esant stipriam niežuliui, kad išvengtume infekcijos nukasytoje vietoje, vartokite antihistamininius vaistus, ir, žinoma, paūmėjus - tepalus su gliukokortikosteroidais, kurie mažintų uždegimą. 

Reiktų nepamiršti, kad odos plauti muilu negalima, naudokite prausimuisi skirtas specialias priemones. 

Sėkmės.

Ekspertai

Neringa Sakalauskė

Šeimos gydytoja, neringa.sakalauske@kraujotyrimai.lt
Neringa Sakalauskė in-vecaku-skola