Kaip išmokyti darželinuką dalintis: pedagogės patarimai

Kaip išmokyti darželinuką dalintis: pedagogės patarimai

19. Feb 2015, 09:50 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

“Būna tokių vaikučių, ar toks amžiaus tarpsnis, kai vaikas niekuo nesidalina su kitais. Jei kitas vaikas bando atimti, jis ima mušti. Taip vaikas elgiasi ir namie, ir darželio grupėje. Ką vertėtų žinoti tėvams? Kaip darželio auklėtojos elgiasi tokioje situacijoje? Ar gelbsti gražus paaiškinimas vaikui, kad taip negalima? O gal palikti ramybėje?“

Apie tai paprašėme pakonsultuoti darželio "Šilagėlė" pedagogės Ievos Karkienės

20150218132657-60746.jpg

Vaikų auklėjimas ir elgesio pakreipimas tinkama linkme niekuomet nebuvo lengviausias iš klausimų. Bendraudami su vaiku kiekvienąkart privalome atsižvelgti į jo būdą, charakterį, temperamentą, asmenines savybes, aplinką, kurioje jis yra tuo metu ir t.t. 

Dalijimasis žaislais, saldainiais taip pat yra labai individualus dalykas. Dažniausiai vaikų elgesys yra juos supančios aplinkos atspindys. Kai kurie dalinasi labai noriai, kiti labai stipriai bando „saugoti savo turtą“.

Tačiau nederėtų pamiršti, jog tam tikrame amžiuje nenoras dalintis yra visiškai normalus ir net būtinas reikškinys. Kuomet šnekame apie vaikučius, kurių amžius nesiekia 3 metukų, privalome žinoti, jog tuo laikotarpiu (1,5 – 2,5 metų) kaip tik formuojasi sugebėjimas pakovoti už save ir nuosavybės jausmas. Tuo metu reikėtų laikytis principo, kad vaikas gali dalintis, bet tik tada, kai pats nori.

Jei vaikas vis tik nenori dalintis, tikrai nederėtų jo versti ar bausti – geriau turėti kitą tokį pat ar panašų žaislą, kurį galima būtų pasiūlyti bandančiam atimti. Reikia padėti tokio amžiaus vaikui ugdyti jausmą saugoti savo daiktus, tuo pačiu nepalikti kito nuskriausto.

Kai susiduriame su dviem nepasidalinančiais vaikais, turėtume jiems priminti, kad svetimą daiktą galima imti tik atsiklausus ir gavus leidimą. Tuomet ir nenorintis dalintis jausis teisus, ir bandantis paimti svetimą žaislą, bus pamokytas saugoti savąjį.

Norėdami pastūmėti vaiką dalintis savo žaislais, neturėtumėte siūlyti ko nors mainais už gerą elgesį – taip paskatintumėte ne nuoširdų norą būti geram, bet godumą.

Dar vienas būdas mokyti vaiką dalintis – surasti žaislų ar veiklos, kuria galima būtų užsiimti kartu (kamuolio mėtymas, bandri stalo žaidimai, mįslės ir t.t.). Vaikai iki trejų metų sunkiai žais patys – jiems bus daug įdomiau stebėti jus žaidžiančius.

Kokio amžiaus vaikai bebūtų, stenkitės per stipriai nesikišti į jų tarpusavio bendravimą ir net santykių aiškinimąsi (žinoma tik iki „protingos“ ribos). Jei matote, kad jie pajėgūs išspręsti klausimą savo jėgomis, stebėkite nuošalyje. Taip padėsite jiems įgauti savarankiškumo, mokėjimo bendrauti ir susidoroti su tam tikromis, kol kas nedidelėmis, problemomis.    

Tikras noras dalintis natūraliai susiformuoja maždaug 5-6 metų vaikams. Pagrindinis tai sąlygojantis dalykas – gyvas jūsų pavyzdys. Vaikas stebėdamas jūsų ir savo artimų žmonių elgesį nesąmoningai jį atkartoja. Kuomet jis matys jus šiltus, rūpestingus, skiriančius dėmesį, skubančius padėti, tuomet ir pats tai darys ne verčiamas, o su nuoširdžiu noru. 

Apie darželius ŠILAGĖLĖ: www.silagelesdarzeliai.lt

https://www.facebook.com/SilagelesDarzeliai