Kaip išrinkti stalo žaidimą vaikui?

Kaip išrinkti stalo žaidimą vaikui?

13. Jul 2016, 09:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Vasara toks laikas, kai leidžiame labiau sau atsipalaiduoti, daugiau skiriame laiko šeimai ir draugams. Išvykos į sodybas, ilgi vakarojimai lauke, kelionės su palapinėmis ir dažnai iškylantis klausimas - o ką veikti? Pabandykite žaisti stalo žaidimus, kurie skirti ir mažiems, ir suaugusiems, o kaip juos išsirinkti pataria stalo žaidimų ekspertas Vaidas:

“Šeimoje atsiradus vaikui pradedame daugiau laiko leisti namuose. Jūs, kaip ir aš, turbūt mėgstate pasigaminti skanią vakarienę, pasikviesti draugų, o atidavus duoklę skrandžiui, pritrūkus temų pokalbiui pradedate svarstyti kuo papildyti vakarą. Turiningo ir įdomaus vakaro svarbiausiu ingridientu galėtų tapti stalo žaidimai.

Turbūt prisimenate tuos laikus, kai patys gamindavomės “Monopolį” ar žaisdavo rusišką loto, pliekdavome kortomis “Tūkstantį” ar “Durnių”, o vyresnės kartos atstovai susimąstę stumdydavo šachmatus ar šaškes. Laikai pasikeitė ir dabar stalo žaidimų pasirinkimas yra milžiniškas, todėl reikia neskubėti jį išsirenkant. 

Dažnai sakoma, kad nėra blogų žaidimų, yra tik įdomūs arba neįdomūs, bet pamirštame apie pačius žaidėjus. Jei jie nenori žaisti, gadina nuotaiką ir trukdo žaisti, žinoma, jog žaidimas bus sugadintas. O ką kalbėti apie kelių puslapių žaidimo instrukciją, kurią visi tingi skaityti ir ieško vieno protinguolio, kuris jiems viską paaiškintų... Skaitome knygas po kelis šimtus puslapių, o varganos instrukcijos nesugebame perskaityti! Jeigu svarstote - pradėti ar nepradėti žaisti stalo žaidimus, pagalvokite apie svarbiausią dalyką - ar turėsite tam entuziazmo? Nes stalo žaidimai patys nesižaidžia, juos reikia žaisti. 

Jeigu vis dėl to nusiprendėte įsigyti pirmąjį stalo žaidimą, atkreipkite dėmesį į svarbiausius kriterijus jį renkantis:

  • Žaidėjų amžius. Žaidimai dažniausiai skirstomi į vaikiškus, kurie būna skirti vaikams nuo keturių metų ir į rimtesnius, kuriuos jau sužais ir dešimtmetis, ir 40-metis. 
  • Žaidžiančių skaičius. Jeigu žaisite vakare paguldžius vaikus tik jūs su sutuoktiniu, rinkitės žaidimus dviems. Didžioji dalis žaidimų skirti 4-5 žmonėms, tad jei kompanija didesnė - reikės žaidimo didesniam žaidėjų skaičiui.
  • Žaidimo trukmė. Žaidimo partija gali tęstis nuo 15 minučių iki 6 valandų. 
  • Kiek galite skirti pinigų stalo žaidimui. Stalo žaidimai kainuoja nuo  7 iki 70 eurų. Siūlome skaičiuoti paprastai - pagalvokite kiek partijų manote sužaisti ir sumą už žaidimą padalinkite iš to skaičiaus. Sužinosite kiek apytiksliai jums kainuoja viena žaidimo partija. 

Jei atsakėte į šiuo klausimus, galite drąsiai leistis į mėgiamo stalo žaidimo paiešką. Vienas populiariausių būdų - pasiklausti draugų, kolegų ką jie žaidė ir kas jiems patiko ir kuo buvo įdomu. Jei galima - pasiskolinkite tą žaidimą iš draugų ar paprašykite suorganizuoti vakarėlį, kuriame išsamiai parodytų kaip jis žaidžiamas. Naršykite internete - rasite forumų, atsiliepimų apie įvairiausius stalo žaidimus. Na, o pats paprasčiausias ir patikimiausias būdas - nueiti į specializuotą stalo žaidimų parduotuvę ir pasikonsultuoti su pardavėju. Mūsų parduotuvėje, kaip ir daugelyje tokio tipo parduotuvių, dirba žmonės, kurie patys mėgsta žaisti ir daug išmano apie stalo žaidimus. Jie įdėmiai išklausys jūsų pageidavimus ir patars, papasakos taisykles, čia pat galėsite išbandyti sužaisti. Lietuvoje veikia ir ne vienas stalo žaidimų klubas, kurie renkasi tam tikrą savaitės dieną įvairiose kavinėse ir žaidžia stalo žaidimus.  

Visa tai tik technika išsirinkti žaidimą, o tikroji stalo žaidimų funkcija pamirštama. Jų pagalba galėsite ne tik turiningai, bet ir naudingai praleisti laiką, išmoksite strateguoti, planuoti savo ėjimus, sužinosite daug naujos informacijos, pavyzdžiui, apie istoriją ar geografiją, ir, svarbiausia, pailsėsite nuo kasdieninės rutinos ir “perkrausite” smegenis. Pats graikų filosofas Plato teigė: “Pažinti žmogų per žaidimo valandą gali daugiau nei per metus pokalbių”.

Milžiniška edukacinė reikšmė yra vaikų stalo žaidimuose - tai priemonė atminčiai, socialiniams įgūdžiams gerinti, mokytis skaičiuoti, skaityti, planuoti, sužinoti kas yra taktika ir net išmokti susitaikyti su pralaimėjimu. 

Pabandykite ir jūs!” 

Kokius stalo žaidimus mėgsta jūsų šeima?