Kaip mokyti vaikus dalintis ir padėti kitiems?

06. Jun 2018, 07:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Visos norime, kad vaikai augtų ne tik sveiki, laimingi, bet ir dosnūs. Kaip išmokyti vaiką dalintis su tais, kuriems labiausiai reikia?

Lankomės KORI KORI žaidimų akademijoje, kur susirinkę vaikučiai vienbalsiai tvirtina, jog džiugu ne tik gauti, bet ir dovanoti. Daugelio čia atneštos jau perskaitytos knygelės atiteks tiems, kam labiau reikia: naujai steigiamiems vaikų dienos centrams. O padarius gerą darbą, galima ir pasiausti.

20180601175432-12880.jpg

"Idėja gimė labai paprastai, ją, galima sakyti, padiktavo vaikai. Mes su dukra kiekvieną sezoną atrinkinėdavome rūbelius ir juos nešdavome vaikams į Krizių centrą. Ir vieną dieną, po metų tokios praktikos, dukra ateina su maišeliu žaislų, drabužių ir sako: mama, aš jau išaugau, ar galime juos atiduoti? Galvojau "vau"... vadinasi galime vaikus to išmokyti ir parodyti pavyzdį", - apie pačios sugalvotą labdaros akciją pasakojo "Kori kori" įkūrėja Raimonda Guogytė-Striūge.

Raimonda, susisiekusi su organizacija "Gelbėkime vaikus", sužinojo, jog šiuo metu Lietuvoje atsidaro daug Vaikų dienos centrų, kuriuose labai trūksta įvairaus inventoriaus. Vienas tokių - knygos vaikams.

Šią gražią idėją palaiko ir tėvystės paskaitų lektorė Esu šalia įkūrėja Vilma Petrikienė: "Tokia idėja, kai patys mažieji įtraukiami, skatina dosnumą, dėkingumą už tai, ką turi, ir dovanojimo džiaugsmą".

Kaip išmokyti vaiką dalintis?

Lektorė pataria pirmiausia atkreipti dėmesį į paties vaiko bazinį poreikį, kad jis yra matomas, mylimas, kad jis yra svarbus ir patenkintas: "Tėčiai ir mamos pirmiausia turėtų dovanoti dovanas savo pačių vaikams, o kai jau vaikas yra pilnas, kai jaučia matomo ir mylimo žmogaus jausmus, tik tada jis jau gali dalintis tuo, ką turi".

Kad vaikas mokėtų dalintis savo žaislais, nebūtų skūpus, pirimausia turėtume atkreipti dėmesį, kokį pavyzdį rodome mes – tėvai.

"Paprasčiausias paruošimas būtų toks - mama ir tėtis turi kasdienėje savo veikloje reikšti kažkokias dosnumo apraiškas. Padeda tam, kam labiau reikia, gal pasirūpina vargstančiu, gal padovanoja šypseną, gal skubantį praleidžia. Tai jau yra dosnumo ir dovanojimo apraiškos", - pasakojo V.Petrikienė.

Teigiama, kad dosnumo ir užuojautos kitam vaiką reikėtų išmokyti dar iki išleidžiant jį į mokyklą. Tad džiaukimės dovanodami, kalbėkime apie dėkingumą ir kiekvieno mūsų pastangas, kad pasaulis taptų vieta, kurioje gera gyventi visiems.

LAIDĄ REMIA: #Babycity/Toycity