Kaip neprarasti kantrybės XXI amžiuje. I dalis

Kaip neprarasti kantrybės XXI amžiuje. I dalis

21. May 2014, 16:09 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Austėja Landsbergienė praėjusias keletas savaičių tėvus ir pedagogus kvietė į susitikimus visoje Lietuvoje, kuriuose buvo kalbama apie tai, kaip neišprotėti šiuolaikiniame pasaulyje. Paskaitose apsilankė ir “Mamyčių klubas”, tad pradedame publikuoti straipsnių seriją, kurioje perduodame Austėjos išsakytas mintis. 

Pirmoji tema: Pozityvumas 

Tyrimais įrodyta, kad geriausiai mokomės,  kai gerai jaučiamės. Žinoma, viską galima iškalti, bet tai nėra nei paprasta nei malonu.

Kai mokymosi erdvėje jaučiamės netinkamai, nemaloniai ir blogai - mokymasis tampa nenaudingu. Todėl labai svarbu ne tik sukurti malonią aplinką, bet ir nusiteikimą.

Tai itin svarbu tiek pedagogams, tiek ir tėvams. Jeigu mūsų lūkesčiai bus negatyvūs - vaikui kartosime, kad tau nepasiseks, tu esi žioplas - tai toks bus ir rezultatas. 

Jeigu lūkesčiai pozityvūs - palaikysime vaiką, girsime už pasiekimus - tai ir rezultatas busteigiamas. Ką projektuojame į vaikus, kaip juos vadiname, tą ir turėsime. 

JAV buvo atliktas eksperimentas, kuomet buvo paskelbta, kad atrenkama klasė geriausiai matematiką besimokančių mergaičių klasė valstijoje. Mergaitės juk laikomos ir šiaip mažiau gabios tiksliesiems mokslams. Mergaitės pradėjo mokytis nuo pirmos klasės ir po kelerių metų tapo pačia geriausia matematiką mokančia klase visoje valstijoje. Rodos, nieko stebėtino, jos ir taip gabios, jeigu ne vienas bet - mergaitės buvo tiesiog paprastos mergaitės ir jokių didesnių gabumų tiksliesiems mokslams neturėjo. 

Tad išvada - turėkite didesnius lūkesčius! Mokytojams visuomet sakau, jog nustatyta mokymosi programa - tai planas minimumas. Tikėkitės daugiau iš vaikų!

Ekspertai

Austėja Landsbergienė

edukologė, darželio "Vaikystės sodas" ir "Karalienės Mortos mokyklos" įkūrėja
Austėja Landsbergienė in-vecaku-skola
motinysteveza motinysteveza 22. May 2014, 08:49

super, kad MK lankosi tokiose paskaitose. laukiu kitų straipsniukų.