Kaip pastebėti, jog vaikas gabus?

Kaip pastebėti, jog vaikas gabus?

26. May 2017, 10:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Tai, kad namuose auga gabus vaikas, galima suprasti anksčiau, negu jis pradės lankyti mokyklą ir gaus pirmuosius įvertinimus.

Sunku apibūdinti vienu apibrėžimu, kas gi yra gabus vaikas, tačiau yra keletas gabaus vaiko bruožų, iš kurių vienas svarbiausių – smalsumas ir normas sužinoti daugiau.

Gabus vaikas yra toks, kuris...

...nuolat smalsauja ir klausinėja: „Kodėl?“, „Kas būtų, jeigu?..“ Dažnai jie nepasitenkina tik atsakymu, o ima patys bandyti daiktų savybes.

... pastebi ir atkreipia dėmesį į tokias smulkmenas, kurių jūs nė nepastebite.

...turi ypatingus kalbinius gebėjimus. Jų puiki atmintis, todėl kalbėti pradeda labai anksti. Tokių vaikų žodynas gausus, o sakiniai sudėtingi.

...mėgsta skaityti enciklopedijas ir žaisti žaidimus, reikalaujančius protinių gebėjimų. Įdomu, kad tokių vaikų nestabdo sunkumai. Jie su malonumu imasi sudėtingų užduočių ir pyksta, jei kas nors pasako atsakymą.

...turi gerus matematikos sugebėjimus, kurie pasireiškia gana anksti.

...anksti išmoksta skaityti.

...turi puikią vaizduotę, yra kūrybiški ir išradingi. Įprastus daiktus jie sugalvoja panaudoti kūrybiškai ir ne pagal paskirtį. 

Gabus vaikas – į profesionalų rankas?

Pastebėję neeilinius vaiko gebėjimus, tėvai atiduoda jį į tam tikras mokyklėles, ieško profesionalių mokytojų. Tačiau reikia paminėti, kad tėvų vaidmuo šiuo atveju irgi ne mažiau svarbus. Labai svarbu, kad su visais vaikais būtų nuolat kalbamasi, skiriama laiko bendriems žaidimams. Tėvai gali labai daug prisidėti prie gabaus vaiko talentų atskleidimo.

Kas slopina kūrybiškumą?

-Žaidžiant su vaiku reikėtų atminti, kad nereikia jam pasakinėti, kaip jis turi atlikti užduotį.

-Žaisdami naudokite kuo daugiau medžiagų ir žaislų, leiskite dirbti originaliai, venkite šablonų ir modelių, kad vaikas nesimokytų vien kopijuoti.

-Būkite kūrybiški tėvai, kuriuos matydamas vaikas augs panaudodamas savo galias. Leiskite prasmingai laisvalaikį su vaikais. 

Ar savo vaiką galite pavadinti ypatingų gabumų vaiku?