Kaip pažadinti vaiko skaitymo džiaugsmą?

Kaip pažadinti vaiko skaitymo džiaugsmą?

12. Jul 2016, 08:54 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Ne vienų tyrimų rezultatai parodė: vaikai randa vis mažiau laiko skaityti knygas. To priežastys  pačios įvairiausios, tačiau pagrindinė – knygų žavesį užgožia moderniųjų technologijų srautas. Kompiuteriniai žaidimai, internetas, televizorius – visa tai skatina vaikus vis rečiau paimti knygą į rankas.

O čia slypi pavojus. Gebėjimas skaityti labai svarbus mokantis, kaupiant žinias, lavinant įvairius gebėjimus ir itin naudingas tolimesniam vaiko vystymuisi. Jei vaikas laiku atranda skaitymo malonumą, gebėjimas skaityti kartu su kitais gabumais ateis nepastebimai.

Leidyklos „Nieko rimto“ atstovai teigia, kad jei nuo pat mažų dienų vaikai pajaučia susižavėjimą knygomis, entuziazmas paprastai nedingta net ir tada, kai vaikus supa moderniosios technologijos ar kiti interesai. Tereikia laikytis kai kurių skaitymo taisyklių ir tinkamai parinkti knygas. „Nieko rimto“ darbuotojai dažnai susiduria su prašymu padėti susigaudyti tarp knygų įvairovės ir parinkti kažką, kas paskatins vaiką skaityti. Kad su tokiomis problemomis būtų susiduriama kuo rečiau, skaitymo džiaugsmo pagrindus reikia padėti ankstyvoje vaikystėje.

Keletas patarimų:

Pradėkite laiku

Skaitymas turėtų būti skatinamas dar prieš pradedant vaikui savarankiškai skaityti. Tam skirtos vaikiškos paveikslėlių knygelės be arba su neilgu tekstu, kurį gali perskaityti tėvai. Taip pažadinamas sąmoningumas ir susidomėjimas knygomis. 

Įveskite skaitymo ritualą

Ritualai vaikams labai svarbu. Jie padeda orientuotis ir suteikia užtikrintumo jausmą. Puikus skaitymo ritualo pavyzdys gali būti kasdieninis pasakų skaitymas prieš miegą. Vieną dieną knygelę gali išsirinkti vaikas, kitą dieną – vienas tėvų, kuris tuomet skaito. Tėvams tai gali tapti neįkainojama tradicija. Nepaisant skaitymo naudos, šis ritualas suteikia vienybės ir saugumo jausmą.

Tegul jūsų namuose netrūksta knygų

Namuose, kuriuose nėra daug knygų, noras skaityti nebus toks didelis, todėl iš anksto pasirūpinkite vaiką supančia aplinka.

Sustatykite knygas taip, kad vaikai galėtų jas pasiekti

Vaikai mėgsta vietas, kuriose gali įsitraukti į mėgstamą veiklą. Namuose galite įrengti skaitymo vietelę. Tai gali būti net jaukus kambario kampelis, svarbu, kad vaikas ten jaustųsi gerai.

Būkite skaitymo pavyzdys

Vaikai visada mėgsta imti iš ko nors pavyzdį, o pirmasis ir svarbiausias jų gyvenimo pavyzdys –  tėvai. Jei neskaito tėvai, vargu ar vaikai taip pat atras norą skaityti. Jei vaikai atsitiktinai pamato tėvus, įdėmiai skaitančius knygą, tai daro jiems didelį poveikį.

Kalbėkite apie knygas

Dauguma tėvų šiandien neskiria daug laiko ramiam skaitymui. Be ėjimo į darbą, yra gausybė kitų kasdieninių pareigų, kurios užima daug laiko, o skaitymui jo tiesiog nebelieka. Paskatinti skaityti galima diskutuojant su vaiku apie knygas, tačiau tai niekada neturėtų būti daroma prievarta. Taip kaip geras pardavėjas gali lengvai parduoti produktą potencialiam pirkėjui, taip ir tėvai gali įsiūlyti skaitymą vaikams.

Priklauso nuo turinio

Kuo labiau turinys atitinka vaiko interesus, tuo lengviau pažadinti norą skaityti ir jį išlaikyti. Todėl vaikai turėtų patys išsirinkti knygas. Žinoma, turinys turėtų atitikti vaiko amžių.

Kad skaitymas nebūtų nuobodus

Skaitymą galima pateikti labai įdomiai ir taip paskatinti vaiko entuziazmą. Skaitymo monotonija slopina užsidegimą ir susidomėjimą knygos turiniu. Skaitant tai tyliau, tai garsiau, galima pakelti vaikui nuotaiką, palaipsniui padidinti įtampą. Galite pakeisti ne tik balso stiprumą, bet ir patį balsą. Kiekvienam personažui galite sukurti savitą. Kuo daugiau gestų, mimikų, balso tonų ir įvairiausių garsų įtrauksite į skaitymą, tuo geresnį ir gyvesnį įspūdį sukursite vaikams. 

Kartu diskutuokite apie knygą

Kiekvieną kartą perskaičius knygą reikėtų padiskutuoti su vaiku apie istoriją, užduoti klausimus,  pavyzdžiui: kas tau labiausiai patiko knygoje? Kas patiko mažiau? Ar būtum pasielgęs taip pat, kaip katinėlis Juodis? Ką apie tai manai, kodėl... Kiekvienai knygai galima sugalvoti aibę klausimų. Tai leidžia vaikui labiau įsijausti į knygą ir suprasti turinį. 

Pagirkite už skaitymą

Vaikams reikia būti įvertintiems. Pagirkite juos tuomet, kai jie paima knygą į rankas. Tai skatina juos neprarasti skaitymo džiaugsmo. Įkvėpkite vaikus skaityti! Suteikite norą skaityti knygas. Ir jums, ir jūsų vaikui tai bus labai naudinga.

Patarimai versti iš: http://www.zeitblueten.com/news/kind-lesefreude/

kodelcia kodelcia 13. Jul 2016, 00:44

Labai taiklūs patarimai 👍