Kaip sutaisyti dantukus, jei vaikas bijo?

13. Oct 2017, 08:52 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Tvarkyti dantukus rekomenduojama mažiems vaikams, ypač jeigu jau pasirodė daugiau nei viena skylutė. Tačiau ką daryti, jei vaikas verkia ir niekaip neišsižioja, nes labai bijo?

Tuo atveju, kai vaikas neramus, pasak dantų priežiūros centro CLINIC|DPC vaikų gydytojos odontologės Dianos Danulevičiūtės, rekomenduojama paslauga su bendrine nejautra - tokiu būdu mažus dantukus gydyti gerokai paprasčiau.

20171013110500-94766.jpg

Taip tarkyti dantukus rekomenduojama mažiems vaikams, ypač jeigu yra daugiau nei viena skylutė.

"Vienu metu mes galime sugydyti visus vaiko dantis ir jam nebus didelio streso. Nes gydant dantukus, vis tiek vaikas jaus nedidelį skausmą, tad vieną kartą atsisės į kėdę, o kitą jau gali ir nebesėsti", - paaiškino gydytoja odontologė. 

Kaip paruošti vaiką vizitui pas odontologą?

Gydytoja Diana patarė niekada vaikui nesakyti "tu nebijok" arba "ten tikrai bus nebaisu", nes vaikas psichologiškai jausis negerai, jam iškart kils mintis "vadinasi, kažkas bus, ko reikės bijoti". Pirmą kartą atėjęs pas odontologą mažylis gali ir nesisėsti į kėdę, tegu kartu apžiūri patalpas, "susidraugauja" su aplinka, su gydytojais, kad kitąkart jam būtų drąsiau.

Kaip atliekama bendrinė nejautra?

Didesniems vaikučiams nejautra rekomenduojama tada, kai vaikas jaučia didelę baimę. Po dantukų apžiūros atėjusi gydytoja anesteziologė paprastai sudomina vaikus stiprybės vitaminais, balionais ir technikos gausybe.

20171013111012-32379.jpg

"Pūsdamas balioną vaikas per 4-5 įkvėpimus užmigs. Įdursime į periferinę veną, kol vyks miego procesas, leisime vaistukus - miego vaistukus nuo skausmo ir relaksantus, kad vaikutis būtų visiškai atpalaiduotas", - paaiškino gydytoja anesteziologė Asta Zavackienė. 

Visos procedūros metu, kad būtų saugu, per monitorių gydytojai stebės vaiko širdies veiklą, kvėpavimą ir arterinį kraujo spaudimą.

20171013111844-95640.jpg

Gydytojai tėvams primena, kad vaikas prieš anesteziją turi būti nevalgęs 6 valandas, o negėręs 2 valandas. 

"Vaikas bus migdomas tol, kol vyks dantukų tvarkymas, pabaigoje bus suleisti vaistukai nuo skausmo ir nuo pykinimo profilaktiškai, kad prabudęs gerai jaustųsi", - pasakojo gydytoja anesteziologė Asta.

Pooperacinėje palatoje sekami būsite dar valandą. Anot gydytojos, jei jeigu viskas tvarkoje, po valandos ar dviejų vaikas gali vykti namo ir jam patariama po truputį gerti skysčius - taip greičiau grįš į normalų gyvenimą.

rita999 rita999 02. Jan 2019, 16:57

Gydytojo prisitaikymas prie vaiko, mokejimas su juo bendrauti cia jau yra duota stomatologui arba ne, reiskai reikia kazkokiu rekomendaciju, kad neisgasdinti vaiko visam gyvenumui, man tai labai patiko sia prasme cia https://sypsenosakademija.lt/