Kaip tinkamai reaguoti, vėl išvydus šlapią patalynę?

Kaip tinkamai reaguoti, vėl išvydus šlapią patalynę?

31. Dec 2017, 08:45 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Ar turite savo šeimoje temų, kurios nepatogios, kuriomis dalintis vengiate ne tik su aplinkiniais, bet ir su šeimos nariais? Jei taip - šis video būtent jums!

Kiekvienam vaikui kiekvieną dieną reikia mylinčios, saugios, stiprinančios šeimos, ypatingai tuomet, kai jis ir visa šeima kartu susiduria su problema - taip vadinama "enureze". Tarkim, ryte vyresnėlis vaikas atsikelia, o lova šlapia. Kaip dažniausiai reaguoja tėvai? Ogi išgąsčiu, baime, gėda ir tyla - sako specialistai. O tokia mūsų reakacija vaikui tampa našta. 

"Ta našta atsispindi ir vaiko kūne. Jis patiria dar didesnę tampą. Tad jei ta paslaptis ar problema susijusi su pačiu vaiku, jis ima suvokti, kad jis yra netvarkoje, yra "brokuotas", dėl to patiria didelę gėdą, be to, jis turi nuolat gyventi įtampoje, kad neišduotų tos "paslapties. Tokiu būdu jis šią problemą dar labiau sustiprina", - pasakojo psichoterapeutė, knygos „Ėriukas vilko kailiu“ autorė Rūta Bačiulytė. 

Šiuolaikinė medicina enurezę apibūdina ne kaip ligą, o kaip vieną iš etapų vaiko vystymosi procese, kai vaikas mokosi suvaldyti organizmo funkcijas ir refleksus. Tačiau tėvai, išvydę jos požymius, neretai reaguoja bausmėmis ir tyla. 

Pasak psichoterapeutės, gal tėvams tik atrodo, kad čia šeimos reikalas ir nereikia niekam pasakoti, bet vaikas jausis kitoks, netinkamas savo tėvams.

"Tuomet jis gali patirti dvigubus (ambivalentiškus) jausmus - iš vienos pusės, tėvai yra tie žmonės, kuriais jis pasitiki ir myli, bet iš kitos pusės, tai tie žmonės, kurie jį atstumia, gal net gėdijasi. Tuomet vaikas patirs savotišką pyktį ir išgyvens didelį vidinį konfliktą", - teigė R.Bačiulytė.

Priklausomai nuo to, kokią reakciją mūsų veide perskaitys vaikas, taip į susiklosčiusią situaciją reaguos ir jis pats. O geriausia galima reakcija  - tai tvirtas ir ramus tikėjimas, "viskas gerai mažiuk, mes viską išspręsime kartu".

Psichoterapeutės patarimas - kuo mažiau paslapčių tarp šeimos narių. Jei kažkokia problema ir iškyla, būtina apie ją kalbėtis visiems kartu ir ieškoti sprendimo būdų, pasakyti vaikui jam suprantama kalba. Kita vertus - tas kalbėjimas, analizavimas sustiprina vaiko tikėjimą savo galia spręsti problemas.

O problemos gali būti išsptrendžiamos net labai paprastais būdais. Svarbiausia – patikimi patarėjai ar informacijos šaltiniai.

Jei jūsų mažylis šlapinasi į lovą – jūs tikrai nesate pirmieji tėvai susidūrę su klausimais, kodėl taip nutiko mums, kodėl taip apskritai nutinka, ką mums dabar daryti? Egzistuoja patiki informacijos šaltiniai, atsakysiantis į turbūt visus iškilusius jums pirminius klausimus, nukreipsiantys pas patyrusius specialistus ar pristatysiantys jums pagalbines priemones problemai spręsti.

Ypatingos, vienkartinės, naktinės kelnaitės vaikams - DryNites

20171223194021-19556.jpg

  • Vaikai, kurie šlapinasi į lovą, labai kietai miega. Jie paprastai nejaučia fiziologinio organizmo poreikio, kuris verčia keltis ir eiti į tualetą. Kieto miego metu nekontroliuojama šlapimo pūslė.
  • Vienkartinės, naktinės kelnaitės vaikams - DryNites® apsaugo patalynę, tačiau vaikas drėgmę jaučia – tokiu atveju jis suvokia, kas nutiko naktį. 
  • Pamažu DryNites® padės susidoroti su gėda ir baime dėl šlapios patalynės, kartu padedant suvokti, kad naktį įvyko šlapimo nelaikymas.

Palaikymo ir patarimų ieškok www.vaikuenureze.lt