Kaip ugdyti vaiko pasitikėjimą savimi? Geriausias būdas – linksmai žaidžiant!

Kaip ugdyti vaiko pasitikėjimą savimi? Geriausias būdas – linksmai žaidžiant!

19. May 2021, 15:03 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Nuo pat mažens vaikai daug ko išmoksta žaisdami. Kokybiškai sukurtų žaislų pasirinkimas gali padėti lavinti tam tikrus įgūdžius, kurie vėliau pravers gyvenime. Puikiu pavyzdžiu gali būti prekių ženklas LEGO® DUPLO®, kurio misija – skatinti vaikų raidą žaidžiant nesudėtingus žaidimus ir taip mažuosius parengti suaugusiųjų gyvenimui.

Žaidimas yra natūralus būdas vaikams mokytis. Žaisdami jie pažįsta spalvas, formas, skaičius, išmoksta naujų žodžių. Su tinkamai parinktais žaislais mažieji gali įgyti įgūdžių, susijusių su emociniu intelektu – tai saviraiška, pasitikėjimas savimi ir gebėjimas susitvarkyti su emociškai sunkiomis situacijomis bei nepasiduoti. Puiku pradėti nuo LEGO® DUPLO® kaladėlių, nes jos suteikia mažyliams galimybę atrasti pasaulį ir išsiugdyti visus reikalingus įgūdžius.

Žaidimas su LEGO® DUPLO® kaladėlėmis skatina kūrybiškumą, lavina vaizduotę ir leidžia vaikams realizuoti visas idėjas, kurios tik šauna į galvą. Žaidimas kaladėlėmis taip pat lavina protinius sugebėjimus – suvokimą, susikaupimą, loginį ir priežasties bei pasekmės dėsniu pagrįstą mąstymą. Štai ir turime pagrindinių įgūdžių rinkinį, kuris bus ypač svarbus vėliau, mokantis mokykloje.

Esminiai įgūdžiai

Mums, tėvams, rūpi, kokiais žmonėmis mūsų vaikai užaugs, kuo taps ateityje. Norint, kad vaikas turėtų aukštą savivertę ir pasitikėtų savimi, dovanokime jam žaislus, kurie teiktų džiaugsmą ir kartu leistų jam išreikšti save, ugdytų emocinį intelektą bei pasitikėjimą.

Žaisdami vaikai susiduria su įvairiais iššūkiais, ir kartais ne viskas vyksta taip, kaip planuota. Pavyzdžiui, konstruojant LEGO® DUPLO® gyvūnų traukinį, gali paaiškėti, kad vagonai nesijungia, traukinys nevažiuoja arba bokštas nukrenta. Tokiose situacijose paskatinkite vaiką nenuleisti rankų ir bandyti dar kartą. Juk vis tiek kada nors pavyks pastatyti aukštą bokštą arba sėkmingai susodinti gyvūnus į traukinį. Problemų sprendimas moko vaiką kantrybės, savarankiškumo, atkaklumo siekti norimo tikslo ir stiprina jo atsparumą nesėkmėms, su kuriomis galbūt teks susidurti ateityje.

Pagirkite vaikus – tai leis jiems labiau pasitikėti savimi. Išgirdęs mamos ar tėčio pagyrimą už gražiai pastatytą bokštą, vaikas galbūt norės sukurti sudėtingesnę figūrą. Tai stiprina jo tikėjimą savo jėgomis ir pasitikėjimą savimi, o suaugęs jis geriau susidoros su iššūkiais, spaudimu ir emocijomis.

Kokybiškas laikas kartu

Vaikai labai dažnai mėgdžioja savo tėvų elgesį. Kartu praleistas laikas jiems nepaprastai vertingas, todėl žaiskite su vaikais, taip supažindindami juos su aplinkiniu pasauliu. Žaidimas su tėvais leidžia mažiesiems atpažinti savo emocijas, jas įvardyti ir suprasti. Kalbėkitės su vaikais, kaip jūs ir jie jaučiasi įvairiose kasdienėse situacijose. Tai ugdys emocijų suvokimą, praturtins jų kalbą nauju žodynu ir padės ateityje spręsti įvairias socialines situacijas.

Naudokite įvairiausius žaislus. Žaisdami su LEGO® DUPLO® Arklidžių ir ponių priežiūros rinkiniu ugdysite vaiko empatiją ir rūpestį gyvūnais. Paklauskite mažylio: „Kaip manai, ką tavo ponis norėtų valgyti pusryčiams? Kodėl jam liūdna? Jam skauda koją? Gal turėtum apsilankyti pas veterinarą?“. Toks žaidimas ugdo vaiko atsakomybės jausmą, leidžia tobulinti jo kūrybinius sugebėjimus kurti įvairias istorijas. Žaisdami su minifigūrėlėmis mes taip pat galime sužinoti, ką jaučia vaikas, kokios jo svajonės ir poreikiai. Įsijautus į ponio vaidmenį mažyliui bus lengviau pasakyti, kad kiti poniai nenori su juo žaisti arba kad jie paima jo žaislus. Žaidimo metu lengvai pastebėsite, kokias emocijas vaikas išgyvena kieme ar darželyje, ir žaisdami padėsite jas spręsti.

Žaidimas su LEGO® DUPLO® kaladėlėmis ugdo vaiko kūrybiškumą ir saviraišką. Padėdami statyti namą poniui paklauskime vaiko, koks turėtų būti stogas ir langai. Leiskite jam kurti taip, kaip tik jis nori. Jei vaikas pats pastatys namą, pasijus stiprus ir didžiuosis savimi.

Taigi, tokių paprastų žaidimų metu geriau pažinsite savo vaikus, o jie atras savo stipriąsias ir silpnąsias puses. Žaisdami LEGO® DUPLO® kaladėlėmis mažieji galės valdyti ir išreikšti savo emocijas, o bendraudami su tėvais ar bendraamžiais išmoks komandinio darbo.

Tobulėjimas su LEGO® DUPLO®

Aišku, visi mes norime savo vaikams geriausio. Štai kodėl verta ugdyti jų emocinį intelektą nuo pat mažens, nes tai padės jau suaugusiųjų gyvenime. Tokia ir LEGO® DUPLO® misija – pasitelkus žaidimą skatinti tiek vaikus, tiek tėvus būti laimingus ir savimi pasitikinčius.