Kas yra pirminė enurezė?

Kas yra pirminė enurezė?

13. Jul 2014, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kas yra pirminė enurezė?

Pirminė enurezė – tai pasikartojantis ir nekontroliuojamas šlapinimasis naktį. Pirminė naktinė enurezė diagnozuojama tada, kai vaikams šlapimo pūslės kontrolė „šlubuoja“ nuo vaikystės ir jie nėra išmiegoję naktį sausi ilgiau kaip 6 mėnesius.

Skirtingai nuo to antrinė enurezė diagnozuojama tada, kai vaikas, jau išmokęs daryti į tualetą ir sėkmingai tai daręs (ilgaiu kaip 6 mėnesius) netikėtai ima šlapintis į lovą.

Kada sunerimti?

Jeigu vaikas pasišlapina į lovą naktį, kol jam nesukanka ketveri – penkeri metai, tai dar nelaikoma problema, tačiau enurezė diagnozuojama, kai vaikui virš penkerių metų, o jis dar pasišlapina į lovą.

Kaip rodo statistika, maždaug 16% penkerių metų vaikų kartais pribunda šlapioje lovoje. Kai vaikui sueina septyneri metai, naktinio šlapinimosi atvejų nustatoma  7% vaikams. Naktimis šlapinasi ir mergaitės, ir berniukai, nors dažniau ši problema kamuoja berniukus.

Suėjus 10 metų naktimis šlapinasi maždaug 3% berniukų ir 2% mergaičių.

Tarp paauglių berniukų naktinis šlapinimasis kamuoja apie 1 procentą, o tarp dešimtmečių mergaičių šis skaičius dar mažesnis.

Naktinės enurezės priežastys

1. Viena dažniausių priežasčių – vėluojantis vaikų neurologinis vystymasis, kitaip sakant, branda ir dėl to atsiliekantys įgūdžiai.

2. Paveldimumas: jei mama artėtis tai patyrė vaikystėje, didelė rizika ir jų vaikui.

3. Tam tikro hormono, kuris užtikrina mažesnę šlapimo gamybą naktį, trūkumas.

4. Kiti raidos sutrikimai, genetinės ligos (pvz., Dauno sindromas ir pan.), emocijų ir elgesio sutrikimai, hiperaktyvumo sindromas.

5. Netinkama mityba ir gėrimai, dienos režimo nebuvimas.

5. Medicininės priežastys: per mažo tūrio šlapimo pūslė, kiti jos trūkumai, infekcijos ir kt.

Svarbu atminti

Pirminės enurezės atveju psichologinės priežastys nėra svarbiausios. Tėvų skyrybos, naujas šeimos narys, darželis ar pradinė mokykla, artimojo mirtis yra dažnesnės antrinės enurezės priežastis.

Kada kreiptis į specialistą?

-Kai vyresnis negu 5 ar 6 metų vaikas reguliariai šlapinasi į lovą

-Kai net ir retai pasitaikantis naktinis šlapinimasis pastebimai neigiamai veikia vaiko elgesį, jo santykius su kitais vaikais.

DryNites naktinės kelnaitės - gelbsti sunkiu laikotarpiu!

 20130804201647-99202.jpg

Užeik į  www.vaikuenureze.lt ir papasakok apie ją draugei! Tegul informacija pasiekia tuos, kam ji labiausiai reikalinga!