Kiek "netikras" tėtis atsakingas už vaiką?

Kiek "netikras" tėtis atsakingas už vaiką?

18. Jun 2015, 12:50 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Iš mamos laiško:

Ar gali mano būsimas vyras (ne vaiko tėvas) patarti, kaip auklėti savo vaiką? Auginu mokyklinio amžiaus sūnų. Tėtis su juo matosi kas savaitę. Mes pasitariame auklėjimo, auginimo klausimais, nes esame išsiskyrę. Turiu draugą, su kuriuo ruošiamės tuoktis, tačiau man iškilo dilema, kaip spręsti šiuo atveju vaiko auklėjimo klausimą. Ar aš kaip mama turiu pasakyti ir galutinį žodį tarti, ar būsimas vyras gali patarti mano sūnui, drausti jam kažką ar pabarti. Bijau, kad sūnus pasakys - tu man ne tėtis.

Konsultuoja psichologė Vika Aniulienė:

Auginant vaiką šeimoje, kai šeimos asmenų yra šiek tiek daugiau nei paprastai, labai svarbu, kad tiek vaikui, tiek patiems šeimos nariams būtų aiškus supratimas, kokius vaidmenis ir kokią įtaką kiekvienas turi.

Sveikintinas dalykas, kad vaiko auklėjimu noriai užsiima abu biologiniai tėvai ir kad ryšys yra palaikomas. Dėl to manau, kad visiems turėtų būti aišku, kad pagrindinį tėvų vaidmenį turi atlikt būtent biologiniai tėvai, kartu tartis dėl vaiko auklėjimo, ateities ir t.t.

Šalia esantys žmonės vis dėlto turi prisiimt atsakomybę auklėjant, jų nuomonė labiau patariamojo pobūdžio, tačiau taip pat yra labai svarbi. 

Kitas svarbus dalykas - tai naujo žmogaus į šeimą priėmimas, dėl to labai svarbūs keli dalykai: 

Pagarba. Nežeminkit, nebarkite, nekritikuokite savo vaiko ar sutuoktinio kito akivaizdoje. Kad ir kas būtų, viską išsiaiškinkite tik dviese.

Saugumas. Tai, kad būsimas vyras kažkada taps esamu vyru, o kažkada galbūt atsiras ir broliukas/ sesutė - nieko nekeičia. Sūnus yra labai mylimas ir pats mylimiausias.

Atsakomybė. Leiskit būsimam vyrui prisiimti atsakomybę rūpintis sūnumi.

Adekvatus elgesys. Nenuolaidžiaukite ir nelepinkite nei vieno, nei kito. Turi būti aiškios ribos bendravime ir jos negali būti peržengtos.

Šie atsakymai gana abstraktūs, nes kokios tos ribos, kur jos baigiasi, turite nuspręsti tik Jūs. Kiek atsakomybės leistite prisiimti savo partneriui, taip pat turit nuspręsti Jūs. Reikia nepamiršti, kad galbūt kažkada Jūsų vyro gyvenime atsiras, o gal jau yra kita moteris, kiek leistumėt jai auklėt savo vaiką?