Klasiškai magiškos Roberto Ingpeno iliustracijos

Klasiškai magiškos Roberto Ingpeno iliustracijos

31. Oct 2018, 11:29 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Robertas Ingpenas – gerbiamas menininkas, grafikas, rašytojas, kuris iliustracijomis papuošia daugelį žinomiausių vaikų literatūros pasakojimų ir knygų viršelių. R. Ingpeno darbai yra mėgstami ir kitų garsių iliustruotojų bei autorių: Michaelas Morpurgas jo piešinius apibūdino kaip „visiškai užburiančius“, o jo darbus vaikų klasikoje – „galutinai išbaigtais leidiniais“. 

Dailininkas gimė 1936 m. spalio 13 d. Džilonge, Australijoje. R. Ingpeno vaikystė buvo kupina pasakojimų bei įvairių istorijų. Jo kaimynė fotografė mėgdavo „skaityti“ būsimam dailininkui iš didelės raudonos knygos, tačiau vietoj to, kad nuosekliai skaitytų tekstą, ji išsigalvodavo istorijas ir įpindavo jas į pasakų eigą. Jaunasis Ingpenas manė, kad tai magiška ir dabar jis dėkoja savo kaimynei, kad jį supažindino su neaprėpiamomis vaizduotės galimybėmis. 

Robertas Ingpenas dažniausiai iliustruoja vaikų pamėgtas literatūros istorijas, kurios yra pelniusios literatūros klasikos vardą. Knygoje „Wonderlands“, kurioje gausu autoriaus iliustracijų, eskizų ir detalių pastabų, Elizabeth Hammill rašo, kad Ingpenas savo darbuose kuria vaizdinius, kurie yra kaip neapibrėžiami kraštovaizdžiai ir kelionės po autorių minčių labirintus. Ingpenas įdėmiai analizuoja kiekvienos istorijos aplinką ir eigą, kad kurdamas iliustracijas galėtų atskleisti autorių perteikiamą esmę. Taip menininko sukurtos iliustracijos yra savaip unikalios ir įspūdingos.

20181031131052-81389.jpg

Šio menininko iliustruotų knygų atsiliepimuose galime pastebėti, kad skaitytojai taipogi be galo vertina Ingpeno darbą. Sue Magee pasakoja: „Aš skaičiau istoriją stebėdama iliustracijas ir vis prie jų nevalingai sugrįždama – pastebėjau, kad daugiau laiko praleidau grožėdamasi paveiksliukais, nei skaitydama pasirinktą istoriją.“ Sarah Wallace „Džiunglių knygos“ recenzijoje rašė: „Subtili Mauglio ir kitų gyvūnų, kompanionų, natūrali gyvenamoji aplinka istorijoje iliustruota taip, lyg galėtum laisvai pritapti ir būti šio pasaulio dalimi.“

20181031131120-25739.jpg

Dailininkas iliustravo daugiau nei 100 knygų (Ž. Verno „Aplink Žemę per 80 dienų“, K. Greihemo „Vėją gluosniuose“, L. Kerolio „Alisą Stebuklų šalyje“ ir kt.), parašė kelias dešimtis autorinių knygų, yra surengęs kūrybos parodų Taipėjuje, Bolonijoje, Masačusetse ir kitur – jis ne šiaip sau gerbiamas ir vertinamas daugelyje pasaulio šalių. Ne kiekvienas menininkas savo piešiniais geba sukurti tokią švelnią, jaukią ir nostalgišką nuotaiką, perteikti tekste vyraujančią atmosferą bei suteikti istorijai ir veikėjams gyvybingumo. Taigi, jeigu norite prisiminti istorijas, kurias mėgote vaikystėje, ar iš naujo aplankyti įvairių pasakų pasaulius – Roberto Ingpeno iliustruotos knygos yra puikus pasirinkimas, originaliais grafiniais vaizdais nukelsiantis jus į kitą, dar neregėtą pasaulį.

20181031131143-25917.jpg

Rasos Antanavičiūtės straipsnis