Knygų mugėje – nauja fotografo Mariaus Čepulio knyga vaikams

Knygų mugėje – nauja fotografo Mariaus Čepulio knyga vaikams

22. Feb 2018, 05:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kodėl nereikia bijoti mažo pūkuoto voriuko? Kaip kalbasi stirnos? Ir kodėl negalima taip stipriai pykti ant naktį prie ausies zvimbiančio uodo? Šiemet Tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje, vykstančioje vasario 22–25 dienomis, fotografas, ornitologas ir verslininkas Marius Čepulis galės atsakyti į visus tokius ir panašius klausimus.

Visas keturias mugės dienas autorius pristatinės savo knygą vaikams ir nerimtiems suaugusiesiems „Visa tiesa apie gyvūnus“ (Nieko rimto, 2018). Tai jau antroji jo knyga apie gyvosios gamtos gyventojus – tik šį kartą istorijos skirtos kiek jaunesniems skaitytojams.

 20180222095222-40107.jpg

Visiems, kurie bent sekundę pagalvojo, kad knygų apie gyvūnėlius vaikams knygynuose ir taip pilnos lentynos, privalu pasakyti, kad tai ne visai tokia knyga, kurios paprastai tikimasi. Marius Čepulis pasistengė, kad ją būtų nenuobodu skaityti bet kokio amžiaus žmogui – tai smagūs pokalbiai su miško gyvūnais, kur pastarieji atsako į svarbiausius visiems rūpimus klausimus. Istorija kuriama pasitelkiant dažnai juokingus gyvūnėlių monologus pačiais rimčiausiais klausimais ir griaunant visus mitus, kuriuos mes pratę girdėti apie vieną ar kitą miško ar pievos gyventoją. Knygą dar labiau pagyvina paties fotografo nuotraukos ir dailininko Edgaro Strauko iliustracijos. O turinį papildo atgyjančios Edgaro Strauko iliustracijos išmaniųjų įrenginių programėlėje „Visa tiesa apie gyvūnus“. 

„Tai aš briedis ar elnias? Jūs, baltai, apsispręskit vieną dieną. Vaikštau sau Biržų girioj ir esu briedis, perbrendu per Nemunėlį ir op op – jau elnias. Sutarkim, kad esu briedis. Ir nemaišykit su tuo elniu. Jis taurusis, ragai didesni ir šakotesni, balsas sodresnis. Na ir kas. Aš didesnis, mano ragai gražesni ir jie neauga kaip koks krūmas, o solidžiai į šonus. Turiu barzdą ir mano damos barzdotos (tik nepavydėkit). Mano kojos baltos (jei švarios), kailis gražiai tamsiai pilkas, o ne kažkoks rudas kaip š...švendras. Aš truputį pasišvilpaudamas šneku, bet dėmesio nekreipk, nes mes priekinių viršutinių dantų neturim (elniai irgi neturi, jei ką).“ (ištrauka iš knygos „Visa tiesa apie gyvūnus“)

2018-ųjų metų Tarptautinės Vilniaus knygų mugės Vaikų literatūros salėje (4 salė) visas keturias dienas Marius Čepulis lauks skaitytojų, norinčių pabendrauti, sužinoti kažką naujo ir net pažaisti. Nors „Visa tiesa apie gyvūnus“ prekyboje pasirodys tik pirmosiomis kovo dienomis, mugės pirkėjai turės išskirtinę galimybę patys pirmieji įsigyti knygą ir gauti autoriaus parašą. Taigi į visus klausimus apie gyvūnus, rašymą ar fotografiją bus atsakyta Vilniaus knygų mugės Vaikų literatūros salėje.

Niekam ne paslaptis, kad geriausi vaikų draugai visada būdavo šuniukai pas senelius kaime ar maži prie daugiabučio namo laiptinės gyvenantys kačiukai. Todėl gyvūnai nuo pirmųjų mūsų dienų užima labai svarbią gyvenimo dalį. Knyga „Visa tiesa apie gyvūnus“ – puiki proga susipažinti su miškų ir laukų gyventojais iš arčiau. Tam, jog pamatę parke mažą voverytę, galėtume pažvelgti į ją visai kitu kampu. Na ir tam, kad mažas voriukas ar iš pažiūros toks piktas vilkas nebeatrodytų tokie baisūs.