Knygų pasaulyjeeeee

Knygų pasaulyjeeeee

01. Mar 2017, 16:26 gintarerei gintarerei

Turbūt nereikia atskirai pasakoti apie knygų naudą ne tik suaugusiems, bet ir vaikams. Buvau ir esu knygų mylėtoja. Tai man taip pat svarbu ir įdomu, kaip filmai ar muzika. Šios 3 sferos man būtinos, kaip vanduo.

Knygas atradau vėlyvoje paauglystėje, apie 18 metus. O priklausoma nuo knygų tapau nuo 20 kažkur. Vaikystėje knygų man netrūko, bet nepamenu, kad būčiau buvusi nuolat su knyga. Labiau save atsimenu, kaip "bėgančią laukais" kaime, nei su knyga ant kelių kur nors ramioje vietoje.

Taigi ir Jono aš niekaip specialiai nepratinau prie knygų. Aš tiesiog apgyvendinau jį tarp jų :) nuo pat kūdikystės jam pasiekiamoje vietoje gulėdavo jo amžių atitinančios knygelės. Arba nebūtinai jo amžių atitinkančios :) jam visada buvo įdomu apžiūrėti ir mano knygų viršelius. Jis visada matė mane su knygomis, pasakodavau ką pirkau, aiškindavau kodėl toje knygoje nėra paveikslėlių ir kodėl man įdomu tokias skaityti :)

Norėjau ir noriu, kad Jonas rastų savo santykį su knyga, atrastų kas jam įdomu, skaitytų, nes jam įdomu, o ne todėl kad reikia kiekvieną dieną po puslapį. Tai taip ir gyvenam: turime tradiciją prieš nakties miegą - skaitymo ir pokalbių valandėlę. Ir aišku visada, kai Jonas užsinori. O šiuo etapu jis labai intensyviai viskuo domisi, todėl enciklopedinio tipo knygos vartomos labai dažnai. Pasakos ir istorijos paliktos vakaro ramybei.

Būdamas 5 metų Jonas dar neskaito pats, todėl skaitymo malonumą patiriu ir aš. Man įdomumas baigiasi tuomet, kai tą pačia istoriją skaitau kokį...10 kartą iš eilės ir moku jau mintinai, na bet ko nepadarysi dėl Jono prašymo :) taigi nuolat stengiuosi ieškoti naujienų vaikiškų knygų pasaulyje, kad skaitymo vakarai būtų įdomūs abiems.

Knygų Jonas turi, mhm, jei atvirai neskaičiavau, bet pilną lentyną, vienos mylimos labiau, kitos mažiau, bet visos jos skaitomos etapais.

Noriu pasidalinti Jono mėgstamiausių šio etapo (4-5 metų) knygų 10-tuku. Kaip ir su filmais - jei knyga iš tos pačios serijos ar turi daugiau dalių, tai kaip taisyklė - mėgstamos jos visos:

1) Lina Žutautė ir Kakės Makės visa knygų serija.

Pirmoji knygą apie netvarkos nykštuką pas Jonuką atsidūrė, kai jam buvo 2,5 metų ir nuo to laiko  Kakės Makės knygos yra mylimos visos. Trumpos, aiškios, gražios su paslėpta mintim/ pamokymu istorijos. Jonas visais amžiaus tarpsniais atranda jose vis kitus dalykus, taigi skaitom labai dažnai, taigi nereikia klausti ar aš moku mintinai jas ar ne :)

2) Kakės Makės enciklopedija ir Kakės Makės enciklopedija: Gyvūnai 

Kakės Makės enciklopedija pas Jonuką atsidūrė 3 metų gimtadienio progą, kaip tik tuo metu, kai buvo intensyviausia "Kas, kur, kodėl, kam?" stadija. Enciklopedija buvo ir yra skaitoma visur. Geriausiai enciklopedijos skaitosi aišku "Pas direktorių" (tualete:)) ir taip, kad visi namai girdi ir tiek laiko, kad net pati spėju perksiatyti porą savo knygos skyrių :) antroji enciklopedija atsirado šiek tiek vėliau ir tik todėl, kad enciklopedijos tapo mėgstamiausiom "pasakom" prieš miegą.

 3) Carmen Gill "Narsuoliai irgi bijo"

Knyga atkeliavo pas Jonuką, kai jam buvo 3 metai ir knyga prilipo iki dabar. 10 labai gražių istorijų apie vaikus, turinčius tam tikras baimes, kurias nugali. Labai gražios ir neįprastos iliustracijos, tiap pat labai teisingas istorijų ilgis mažesniems vaikučiams. Dabar Jonas visuomet prašo paskaityti 2 arba 3. Mintinai irgi beveik jau moku :)

4) Jurgos Baltrukonytės knygų serija.

2 iš šių knygų mūsų namuose atsirado, kai Jonukui buvo 3 metai, tačiau gerus metus praduklėjo lentynoje ir laukė savo šlovės minutės. Istorija tęstinė, skyriais skaityti Jonas dar nemokėjo ir nenorėjo. Jam tuomet reikėjo istoriją išgirsti nuo pradžios iki galo. Pirmą kartą paėmėm knygą į rankas, kai Jonui buvo 4 metai ir nuo to laiko Paula ir jos draugai dinozauras Mėsėdis ir dinozauras Frankas yra minimi mūsų namuose kaip 10 sveika Marija :) Knyga Filmukai tik ką atkeliavo į namus ir kol kas skaitom tik ją. P.S. netikėtai sužinojau, kad pražiopsojau dar vieną šios autorės knygą "Keksiukai po pagalve", tik taupau jois pirkimą tam laikui, kai vėl išmoksiu ką nors mintinai ir norėsiu kažko naujo aš :)

5) Vytautas Petkevičius "Kodėlčius" 

Knyga buvo atrasta netikėtai, kai nakvojome pas senelius ir nebuvom pasiėmę jokios knygos skaitymui o reikėjo kažką paskaityti, todėl atradau lentynose dar savo vaikystės leidimo "Kodėlčių". Taigi geriems metams "Kodėlčius" buvo griežtai padėtas prie lovos ir skaitomas po kelias istorijas kas vakarą. Šiuo metu susidomėjimas šiek tiek nurimęs. Pastaba: kadangi knyga parašyta 1974 metais, to laikmečio vertbės, auklėjimas ir pažiūros labai knygoje atsispindi, kaip ir žodynas. Nepaisant to - knygos idėja visai smagi, istorijos neilgos, tiesiog skaitant reikia reaktyviniu greičiu kartais keisti žodyną, frazes, kai ko nedaskaityti ar kažką improvizuoti ir pakeisti.

6) Raimondas Jurgaitis ir Tadas Adomavičius "Pasakėlės iš garažo".

Į šią knygą dėmesį atkreipiau spėkit kodėl? :) ogi 1 - pasakos apie mašinas 2 - buvau jau pavargusi skaityti vėl ir vėl tą pačia istoriją, todėl ieškojau kažko naujo. Knyga labai patiko Jonui ir iki šiol ją karts nuo karto paskaitome. 4 trumpos istorijos apie draugystė, meilę, pasirinkimus, kuriose pagrindinį vaidmenį atlieka - transporto priemonės. 

7)  Justinas Marcinkevičius "Voro vestuvės".

Ši knyga buvo daugiau mano noras. Man pati istorija labai graži, o su Jonuku jau kurį laiką labai daug klausėm Tele Bim Bam "Voro vestuves". Knyga prilipo, nes skaitytdama įtraukiu dainelių iš Tele Bim Bam. Jonui apskritai patinka eiliuotos istorijos, o jos ir skaitosi kitaip.

8) Justinas Marcinkevičius "Grybų karas".

Dar viena knyga - mano sentimentai ir užgaida :) kažkaip labai norėjosi turėti tas knygas, kurias vaikystėje mokėjau mintinai. Ir spėkit ką - Jonas jas irgi moka mintinai ir jei yra nuotaika netgi skaitoms kartu: vieną eilutę aš, o kitą - Jonas.

9) Garsų knyga "Koks įdomus pasaulis"

Turbūt vienintelę garsų knyga, kuri mūsų namuose skaitoma nuo tada, kai Jonas buvo 1 meto (gavo tuomet dovanų) iki dabar. Visais amžiaus periodais šioje knygoje Jonas surasdavo tai, ko jam reikia. Šiu ometu aišku informaciją apie pasaulį (knyga enciklopedinio tipo).

10) Džeinė Eliot ir Kolinas Kingas" Mano pirmoji enciklopedija".

Jonas ją atrado vėlgi pas senelius ir dargi seno leidimo, kuri buvo pirkta man. Ir iškarto "privatizavo". Pamenu ir aš vaikystėje ją varčiau ir skaičiau bene 10 metų, taip ir Jonas nuolat ją visur nešiojasi, o kartais ir skaitom prieš miegą. Labai daug iliustracijų ir labai daug informacijos visokio amžiaus vaikams.

Taigi toks tas Jono mėgstamiausių knygų pasaulis. Šią knygų mugę jaučiuosi "nukovusi" dar porą įdomių knygų Jonui. Knygų vaikams pasiūla didžiulė ir labai sunku išsirinkti, kas būtų tikrai įdomu. Ėjau nepasiruošusi, bet negaliu nepasidalinti atradimais:

"Paspausk mane". Rekomenduoju rekomenduoju ir dar kartą rekomenduoju. Jonui ir visiems kitiems labai daug džiaugsmo suteikusi knyga. Tai prancūzų žaidiminė knyga. Istorijos ten nėra, bet su ja reikia žaisti. Labai lavina fantazija. Nu nesumeluosiu - Jonas tą dieną kai parnešiau žaidė visą dieną :)

"Pasakyk kodėl?". Enciklopedinio tipo knyga. Labai smagaus formato ir visa knyga yra vien klausimai "Kodėl...?". Man patiko, nes ją skaitydami galime diskutuoti. Aš pradžioj Jono paklausiu to klausimo ir klausausi kaip jis įsivaizduoja, pvz "Kodėl vanduo virsta ledu?", o tuomet skaitom tikrąjį atsakymą. Man taip skaityti žymiai labiau, o ir Jonas gali įjungti savo žinias ir mąstymą.

Tai tiek. Smagaus skaitymo su vaikais ;)

 O aš kaip visada laukiu rekomendacijų iš Jūsų ;)

Linkėjimai!

gintarerei gintarerei 03. Mar 2017, 11:40 kodelcia

Nuuu 😀 ir neduok dieve, tu netyčia kokį sakinį praleisi ar žodį pakeisi iš netikėtumo - tai bus didžiausia vakaro nuodėmė 😃

kodelcia kodelcia 03. Mar 2017, 10:00

Kaip puikiai pažįstamas jausmas, kai tą pačią knygelęskaitai n-tąjė kartą, o vaikas vis prašo jos vėl ir vėl 😃

gintarerei gintarerei 02. Mar 2017, 08:36 Vytulka

Ačiū už rekomendacijas 😉 tik dėl Kodėlčiaus, pradžioj siūlau permesti akimis, turinys vietomis tikrai neatitinka šiuolaikinio auklėjimo normų, kai kurie sakiniai tikrai nėra tai, ką norėčiau, kad mano vaikas girdėtų...visgi 1974 metai 😀 bet gražių dalykų galima joje rasti. Jei improvizuosite, manau viskas puikiai tiks, kaip ir mano Jonui. Aš šiek tiek skaitydama daugelį istorijų adptavau šiuolaikiniam auklėjimui ir pakeičiau taip, kaip aiškinu tam tikrus dalykus Jonui 😀

Vytulka Vytulka 01. Mar 2017, 16:55

Šaunios knygelės, reiks Kodėkčių ir mums iš senelių atsivežti
O aš galiu rekomenduoti Ebas Raudas 'Cypliukas' jei rasite. Sena knyga, bet nuostabi.