Kodėl 5 metų vaikas vis dar vaikšto pasistiebęs?

Kodėl 5 metų vaikas vis dar vaikšto pasistiebęs?

19. Feb 2018, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš Linos laiško:

Mano sūnui 5 metai, o jis vis dar labai dažnai eina pasistiebęs, įdomu - kodėl ir ar reikėtų kreiptis į specialistą?

Konsultuoja vaikų kineziterapeutė Viktorija Paltanavičiūtė:

Sveiki,

vaikučiai ant pirštukų galų gali pradėti vaikščioti dėl keleto priežaščių, tačiau bene pati pagrindinė to priežastis - silpni liemens raumenys. Mažyliui, kurio liemens raumenukai silpni, atsistojus sunkiau išlaikyti pusiausvyrą, tą kompensuodamas jis įtempia kojytes ir stojasi netaisyklingai.

Taip pavaikščiojus ilgesnį laiką seka kitos problemos - sutrumpėjusi Achilo sausgyslė. Taip pat tokiam vaikščiojimo būdui gali daryti įtaką netaisyklingas raumenų tonusas. 

Aš rekomenduočiau nedelsiant kreiptis į specialistą ir patarčiau vaikui namuose apauti avalynę su aukštesne pakulne, kuri kojytę tarsi įrėmins ir neleis vaikui taip stipriai stiebtis.

Netaisyklingas pėdų statymas vėliau gali daryti įtakos nugaros skausmams, raumenų (nugaros ir kojyčių) deformacijoms ir neleisti vaikučiui pilnai dalyvauti fizinėje veikloje. 

Delsti jokiu būdu nerekomenduočiau, nes kuo greičiau šią problemą pradėsite spręsti, tuo bus lengviau padėti vaikui.
Ekspertai

Viktorija Paltanavičiūtė

vaikų kineziterapeutė, www.viktorijosmasazai.lt
Viktorija Paltanavičiūtė in-vecaku-skola
ramune. ramune. 19. Feb 2018, 18:05

Oi, perskaičiau ir išsigandau! Ir mano penkiametė dažnai ant pirštų vaikšto. Kadangi įsisirgome po peršalimo komplikacijų ir nežinia kada pakliūsime pas kineziterapeutą, gal p. Viktorija galėtų čia nors porą pratimų liemens raumenų stiprinimui parašyti?