Kodėl kai kurie žmonės yra kairiarankiai?

Kodėl kai kurie žmonės yra kairiarankiai?

28. Jun 2016, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kairiarankiai ne tik rašo ar kerpa kairiąja ranka, jie kairia akyte žiūri pro rakto skylutę, kaire koja spirią kamuolį ar ją pirmą deda lipdami laiptais.

Kairiarankis tėtis – kairiarankis sūnus

Kairiarankiškumas greičiausiai yra paveldimas. Labai retai gimsta kairiarankis vaikas, kai jos šeimoje ir aplinkoje nėra kairiarankių – nei tėtis, mama ar seneliai. Kairiarankiškumo yra skirtingi laipsniai – vieni žmonės kairiąja ranka daro absoliučiai viską, kiti tuo tarpu dažniausiai naudojasi kaire, o kartais, tam tikrose situacijose (piešia, duoną pjausto ir pan.) – ir dešine.  

Įdomu, kad tikslios kairiarankių statistikos niekas nežino, tačiau ji skiriasi priklausomai nuo kultūros. Europoje, manoma, jų yra iki 15 procentų, JAV – dar daugiau, o arabų šalyse – vos keli procentai.  

Dešinysis smegenų pusrutulis aktyvesnis už kairįjį

Kairiarankio žmogaus aktyvesnis yra dešinysis smegenų pusrutulis. Manoma, kad dešinysis pusrutulis „atsakingas“ už vaizdinę – erdvinę žmogaus veiklą, taigi, galima sakyti, jog tokie žmonės yra labiau meniški ir kūrybiški už tuos, kuriems „vadovauja“ kairysis, loginis, smegenų pusrutulis. Todėl manoma, kad kairiarankių sprendimai priimami labiau vadovaujantis jausmais ir intuicija, o ne matematiškai ir logiškai apsvarstyti.

Kairiarankių perauklėti negalima

Mūsų tėvai mena laikus, kai kairiarankiai buvo laikomi nepilnaverčiais, buvo stengiamasi jiems „išmušti“ kairiarankiškumą, su jais kovojama tarsi su „blogiečiais“. Psichologai mano, kad toks kairiarankių „permokymas“ suteikia jiems žaloms, nes jie yra normalūs žmonės, o ne „ligoniai“, kuriuos reikia gydyti.

Kairiarankiams draugiška aplinka

Šiandien parduotuvėse galima įsigyti daiktų, skirtų kairiarankių gyvenimo palengvinimui – žirklių, skirtų kirpti kaire ranka ar rašiklių būtent kairiarankiams. Mokykloje pedagogai stengiasi juos sodinti kairėje suolo pusėje, jei sėdima po du, kad rašydamas kairiarankis nebilsnotų ranka į suolo kaimyną... Tėvai turi pagalvoti ir apšvietimo prie kairiarankio darbo stalo pritaikymą jam.

Ar yra tarp mūsų kairiarankių mamyčių ir vaikučių? Ar susiduriate su kokiais nors sunkumais gyvenime?

Dovileab Dovileab 29. Jun 2016, 11:05

Mūsų mažajai dabar jau 1 m. ir 8 mėn., ir panašu, kad bus kairiarankė. Valgo su kairia rankyte, piešia taip pat. Kartais pati pabando šaukštą paimti į dešinę ranką, sunkiai pataiko į burnytę, supyksta ir perima atgal į kairę ranką 😀. Močiutę turim perauklėtą kairiarankę, o dėdė visiškas kairiarankis, nors tiek aš, tiek vyras esam absoliutūs dešiniarankiai, su kaire visai nesiseka nieko daryti 😀