Kodėl pradinukui vakarais maudžia kojas?

Kodėl pradinukui vakarais maudžia kojas?

30. Jul 2014, 14:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ką daryti, kai 6-7 metų vaikas vakarais skundžiasi, jog skauda kojas? - klausia mama. Ar tai galėtų būti susiję su sparčiu augimu? Kaip numalšinti kojų maudimą? Su kuo gali būti susijęs vis pasikartojantis kojų maudimas?

Kaip teigė vaikų kineziterapeutė Kristina Bliūdžiuvienė, sveikam vaikui kojų neturėtų skaudėti, nebent tądien jis turėjo didesnį fizinį aktyvumą nei įprasta – gal daug važinėjo dviračiu ar bėgiojo.

Kojų maudimas be konkrečios lokalizacijos gali būti ir ligos išraiška – nuo plokščiapadystės iki osteomielito. Nenoriu Jūsų gąsdinti be reikalo, gali būti ir dėl spartaus kaulų augimo, kai raumenys nespėja kartu. Iš tikrųjų tą geriausia gali pasakyti gydytojas – ortopedas. Siūlyčiau pasikonsultuoti.

O kojų maudimą mažina šalti kompresai (galite sušlapinti kojines po šaltu vandeniu ir uždėję palaikyti 10 minučių arba paprastesnis būdas – tiesiog apipilti kojas drungnu vandeniu) bei palaikyti kojas atsigulus šiek tiek aukščiau galvos lygio.

Žinoma, padėtų ir masažai – vienas iš efektyviausių būdų: vaikas guli ant nugaros, sulenkęs koją ir atrėmęs pėdą į Jus. Mama ar tėtis rankomis judina blauzdos raumenis į šonus taip, kad jie lengvai banguotų ir tokiu būdu atsipalaiduotų.

Jeigu šis būdas neaiškus, tada galima tiesiog suėmus koją žemiau pėdos ją lengvai papurtyti, atitraukiant į vieną ir į kitą šoną. Tačiau kad ir kokia priežastis būtų, sustiprinti kojų raumenis nepakenktų, tik nereikia perforsuoti krūvio. Kojų raumenys stiprėja ir ne taip nuvargsta, atliekant įvairius judesius gulint, sėdint, bet ne stovint.

Ar jūsų dičkiai kartais skundžiasi panašiomis bėdomis?