Kodėl vaikai dažniau serga, kai pradeda lankyti darželį?

Kodėl vaikai dažniau serga, kai pradeda lankyti darželį?

26. Jan 2016, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Visi kaip ir žino nerašytą taisyklę – pirmieji metai darželyje vaikui būna sunkūs ne tik dėl adaptacijos naujoje vietoje, bet ir dėl ligų. Savaitė  darželyje, dvi - namuose. Tada – vėl į darželį kelioms dienoms, ir vėl serga.

Kodėl taip yra? Ar tai neišvengiama?

Atsakymas į šį klausimą telpa beveik į vieną žodį, tai – imunitetas. Tuo metu, kai vaikas pradeda lankyti lopšelį- darželį, o tai paprastai nutinka apie antruosius – trečiuosius metus, mažylio imunitetas dar tik formuojasi. Yra duomenų, kad ketverių – penkerių metų vaiko imunitetas sudaro maždaug trečdalį suaugusiojo imuniteto. Tik apie septintuosius gyvenimo metus imunitetas pakankamai sustiprėja. Pirmaisiais metais darželyje vaikas paprastai dažniau serga, negu lankantis jį antrus ar trečius metus. Tai yra įprasta, reikia to nepamiršti ir kaip įmanoma normaliau reaguoti susirgus vaikui.

Ką galime padaryti dėl vaikų?

Svarbiausia, ką galime padaryti mes, suaugusieji – laiku pastebėti beprasidedančią ligą. Jeigu mamos širdimi pajautę ir akimis pamatę, kad kažkas su vaiku yra negerai, vistiek nuveda į darželį, greičiausiai, bus didesnių bėdų. Tai labai svarbu. 

Pasitaiko, kad tėvai mato bepradedančią bėgti nosį, vaiko pakosėjimus, neįprastai vangų elgesį dėl prastos savijautos, tačiau užmerkia prieš tai akis. Palikus vaiką namuose ir ėmusis profilaktikos priemonių – gerti daugiau šiltų skysčių, vitamino C, darant inhaliacijas ar  kt., rizika rimtai susirgti mažėja.

Kada vėl į darželį?

Kada po ligos jau galima vaiką vesti į darželį, labai individualu – priklauso ir nuo mažylio, ir nuo persirgtų ligų. Tačiau daugelis vaikų ligų gydytojų sutaria – pasibaigus ligos simptomams, idealu, jei 5-7 dienas vaikas dar pabus namuose. 

Savaime suprantama, tai daugeliui tėvų tėra graži siekiamybė, kurią sunku įgyvendinti, visgi gydytojai rekomendacijas laužia ne iš piršto, ir jos yra svarbios, norint, kad mūsų vaikai augtų sveiki ir stiprūs.

Kokia jūsų nuomonė šiuo klausimu: ar tikrai antraisiais darželio lankymo metais vaikas sirgo mažiau?

Kiek laiko po ligos stengiatės pabūti namuose? 

Ir trečias klausimas – kaip elgiasi jūsų darželio tėvai: ar yra pakankamai sąmoningi ir neveda sergančio vaiko į grupę? 

Ką manai Tu?