Kodėl vaikas verkia, pasiimant iš darželio?

Kodėl vaikas verkia, pasiimant iš darželio?

15. Sep 2014, 12:16 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš mamos laiško redakcijai:

"Tai, kad vaikas verkia, kai ji palieku darželyje, aš suprantu, bet kodėl verkia, kai pasiimu? Ar čia taip jis barasi ir pyksta, kad jį palieku? Ačiū už patarimus".

Konsultuoja Aliona Garbėnienė, ikimokyklinio ugdymo įstaigos "Vaikystės sodas" pedagogė.

20140818155913-71603.jpg


Manau, kad taip vaikas parodo savo nuoskaudas. Jam atrodo, kad mama turėtų būti šalia, kai jam reikia.

O darželyje daugybė naujų iššūkių:

pasiilgau mamos, o jos čia nėra;

užsinorėjau valgyti, o reikia palaukti;

atsitrenkiau į stalą, o mama - geriausias vaistas –nepasiekiama;

kokia nors situacija išgąsdino, o saugumo  sostas – tėvai neatbėga.

Stipriai pasireiškia vaikams, kurie mažiai buvo palikinėjami kitiems žmonėms, jo saugumu ir gerovė visada pasirūpindavo tėvai. Jie neretai reaguoja net į kvapus. Šeimos narių kvapas artimiausias, o čia svetimas.

Tai pat teko susidurti su tokia adaptacine reakcija. Vaikas nekalbėjo, neverkė darželyje, bet puldavo į ašaras, kai ateidavo mama. Tai neigiamų emocijų išmetimas. Išsikrovimas.

Tėvams rekomenduoju pabandyti:

·         įvardyti vaiko emociją. Vaikas dažniausiai savo kūno kalba parodo, ar jūs atspėjote.

·         Pripažinkite jo jausmus. Galima pasakyti „Aš irgi tavęs labai pasiilgau" arba „Suprantu, man irgi iš pradžių darželyje buvo nedrąsu".

·         Žaismingai nukreipkite pokalbį į teigiamą pusę. Pavyzdžiui, „Pasiilgai? Jau norėjai, kad tėvai ateitų. Aš irgi tavęs stipriai – stipriai pasiilgau. Skubėjau iš darbo, kad galėčiau tave apkabinti. Ką mes šiandien žaisime?... Gal pastatysime dinozaurų miestą iš tavo kaladėlių..." ir pan.

Tėvų darbas - pajusti vaiką, padėti įvardinti emocijas, pripažinti jo teisę taip jaustis ir parodyti kelią, kaip išeiti iš tokios emocinės būsenos arba jei yra poreikis, leisti vaikui išgyventi jo sunkius jausmus. Paskutiniu atveju, svarbu būti geranoriškiems, bet neleisti vaikui skriausti jūsų ir aplinkinių. Jei  vaikas mėto daiktus, žnybia, muša, reikia švelniai, bet tvirtai užlaikyti jo rankas. Jei naudoja nepagarbius žodžius, geriausias būdas – išnešti.

Pagrindinis palinkėjimas tėvams – RAMYBĖS ir KANTRYBĖS. Vaikas tik mokosi atpažinti, priimti ir tinkami išreikšti  savo emocijas. Jis įveiks tą užduotį lengviau, jei šalia bus supratingas ir išmintingas vedlys.

Geros jums kloties! 

20140818160012-40416.jpg