Kodėl vyresnėliams sunku apsiprasti naujoje vietoje?

Kodėl vyresnėliams sunku apsiprasti naujoje vietoje?

24. Jan 2017, 11:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Keliantis gyventi iš vienos vietos į kitą, arba išvažiuojant atostogų, tėvams neramu – o kaip sureaguos vaikas į vietos pakeitimą?

Mažas ir didelis

Kūdikiai labiausiai prisirišę prie savo mamos ir kitų artimųjų, todėl jiems gerai ten, kur šalia visada yra mylinti ir į jo poreikius atsiliepianti mama. Metukų ir dvejų mažylis gali būti prisirišęs prie žaislų, savo lovytės, kitų daiktų.

Na, o vyresnieji vaikai jau gali būti prisirišę prie savo namų daugiau, nes tikėtina, kad name ir kieme jie turi daug draugų, su kuriais mėgsta žaisti.

Ar tikrai nauji namai – šventė?

Bene dažniausiai šeimos namus keičia tada, kai būstas didėja. Jei naujuose namuose vaikų laukia jų atskiri kambariai, nauja lova, žaidimų kampelis, tikėtina, kad tai bus didelė šventė ir džiaugsmas vaikui.

Tačiau kai kurie vaikai gali reaguoti atvirkščiai – net ir erdviuose, naujuose namuose jiems bus liūdna, nes jie ilgėsis senųjų namų kvapo, vaizdo pro kambario langą, na, o daugiausia – draugų.

Atostogos – tarsi repeticija

Kaip vaikas reaguotų į persikraustymą, kažkiek galima nuspėti pagal tai, kaip jis jaučiasi nuvažiavęs atostogauti į svetimą vietą. Kaip elgiasi tėvai tokiu atveju? Į atostogas paima vaiko mylimą žaisliuką, naktipuodį, pagalvėlę, kad šie daiktai mažyliui primintų namus. Net jei vaikas susikrovė kuprinę pats, o po to jos nė nepajudino, nebarkite jo už tai, toji kuprinė jam buvo svarbi ne turiniu, o kaip saugumo garantas. 

Jei vaikui labai sunku

Tai, kad vaikui iš tiesų sunku naujoje vietoje, rodo j pasikeitęs elgesys. Kuo mažesnis vaikas, tuo labiau tai akivaizdu. Tai gali būti suprastėjęs miegas, blogas valgymas, liūdnumas. Tėvams reiktų tiesiog būti kantriems ir palaukti, kol tai praeis. Jeigu manote, kad tai užsitęsia (trunka pusmetis ar ilgiau) ir jums neramu, reikia kreiptis pagalbos, pavyzdžiui, nueiti pas psichologą. Vaikams reikia padėti, ir jokiu būdu nebarti jo už tai, nesakyti: „Visi priprato, priprasi ir tu“.

Ar jūsų vaikai lengvai apsipranta svetimoje vietoje? 

O gal jums teko savo kailiu patirti kraustynes ir galite papasakoti, kaip sekėsi?

RenataŪselienė RenataŪselienė 02. Feb 2017, 20:54

Mes patys kraustėmės, kai dukrai dar nei metų nebuvo, o sūnui artėjo 3 gimtadienis. Tuomet jokių bėdų nebuvo, savas kambarys, daug dėžių ir daiktų pakavimas atrodė kaip didelė atrakcija. Bet beveik šešerių sūnus išvykęs su mumis atostogų tiktai jautėsi ne itin gerai, adaptacijai reikėjo 2-3 dienų, nors tai ne pirma kelionė ir vieta fantastiška, puikiai tinkanti atostogomis su vaikais. Tad tikrai turima patirtis leidžia teigti, kad įžengimas į 'vyresnėlių' gretas turi savotiškos įtakos naujoms baimėms ir saugumo jausmo praradimui.