Projektas "Kaip mes kuriame darželį": Koks bus mūsų super darželis?

Projektas "Kaip mes kuriame darželį": Koks bus mūsų super darželis?

21. Nov 2013, 08:00

Antrasis projekto "Kaip mes kuriame vaikų darželį" straipsnis, kuriame Gabija ir Erika svarsto, koks gi turėtų būti būsimas darželis.

"Savo vaikui kiekviena mama nori pačio geriausio ugdymo. Ir nori, kad vaikas pažaisti laiko turėtų. Ir kad su vaikais draugauti išmoktų, ir savarankiškumo išmoktų, ir šokti ir muzikuoti pradėtų, ir lauke pabūtų, ir sveikai maitintųsi, ir gerai miegotų, ir gražioj aplinkoj būtų. Kiekviena mama turi savo „svarbukų“ rinkinį, pagal ką renkasi kam patikėti savo turtą. Taigi ėmėm rutulioti ir mes. 

Pirmiausiai domėjomės Valdorfo ikimokyklinio ugdymo metodika: mus patraukė natūralumo, gamtos svarba vaiko pasaulyje. Pagal šią metodiką viskas vyksta labai paprastai ir dėsningai kaip ir gamtoje, mažieji mokosi pamėgdžiodami suaugusiuosius.Valdorfo metodika ypatinga savo žaidimais ir žaislais, aplinka darželyje. Nusprendėme nesirinkti vient tik šios metodikos, nes ji neapima visko, kas mus domina. Todėl pasilikome tik svarbiausius elementus, atitinkančius mūsų ugdymo principus.

Mums labai svarbu yra, kad vaikas darželyje jaustųsi saugus, turėtų draugų, jaustųsi laisvai ir atsiskleistų. Mes siekiame padėti vaikui išmokti bendrauti, o susidurus su problema nuo jos nepabėgti,  pabandyti ją išspręsti. Tam labai puikiai padeda emocinio intelekto lavinimas. Kadangi šis metodas vaikų darželiuose gan naujas, mes daug gilinomės kaip jis veikia vaiko psichologiją, ko galima tikėtis ugdant vaiko emocinį intelektą. Atsirinkus tai, kas svarbiausia ir artimiausia mūsų vizijai, įtraukėme jį į savo ugdymo programą. 

Tam, kad pilnai įgyvendintume savo vaikų darželio viziją, ieškojome toliau kas yra geriausia vaikams. Juk sveikas vaikas yra laimingas vaikas. Ir čia į pagalbą mums atėjo skandinaviškas sveikatinimas. Niekas nepaneigs, kad skandinavai daugiausiai rūpinasi vaikų grūdinimu, jie daugiausiai laiko praleidžia lauke, nepaisant blogo oro. O įvairi statistika tik įrodo, kad skandinavų vaikai vieni sveikiausi, jų dantukai labiausiai prižiūrėti. Su dideliu entuziazmu pasižadėjome sau rūpintis mūsų mažyliu dantukais, padaryti kasrytinę mankštelę ir kad ir koks niūrus oras bebūtų į kiemą, dūkti kartu su vaikais. Juk norime sveikų ir laimingų vaikų.

Na o kadangi abi esam taip sakant „prie meno“, mums labai svarbi sritis ugdyme buvo kūrybiškumo ugdymas. Ši sritis apima ir Valdorfo darželio metodiką (piešimas natūraliomis medžiagomis, spalvomis, lipdymas iš molio, žaislų kūrimas) ir šiuolaikinius menus (piešimas siūlais, figūrų darymas ir t.t.). Muzika, šokiai, teatras ir dar daugybė būdų kaip lavinti vaiko kūrybiškumą. Mūsų siekis supažindinti vaiką su kuo daugiau meno sričių, nes tik taip vaikas galės atsiskleisti. Juk negali visa grupė būti dailininkais. Iš jų gal atsiras šiuolaikinio šokio meistras, ar mimikos mylėtojas. 

Gali atrodyti, kad mes siekiame visko labai daug. Taip ir yra, kaip minėjau, vaikui norisi visko ko geriausia, norisi vaiką supažindinti su pasauliu, parodyti jo spalvingumą, jo įvairumą, jo beribį grožį. Neveltui darželį pavadinome Super Briedžiu - čia visi turi supergalių, visi kažkuo ypatingi. Šį darželį lankys super vaikai!"

20131212101248-73355.jpg

22. Nov 2013, 12:00

Deklaruoti norą eiti i lauka bet kokiu oru - lengva. Daug kas sako, kad eis, ir tik retas kuris turi valios ir ryžto tai daryti diena iš dienos. Žiūrėsim, kaip jį seksis įgyvendinti mums. Juk susidursime su sunkumais: į lauką eis ir auklėtojos, reikės rasti entuziastingas ir tokias, kurios suprastų mūsų idėjų svarbą. ir tėvelių turbūt bus įvairių nuomonių gal net ir vaikučiai turės nuomonę apie tą ėjimą į lauką, kad ir per krušą 😀
Visgi mes esam labai labai rimtai nusiteikusios neiti i kompromisus šiuo aspektu. Juk geram laiko leidimui lauke - svarbu gera apranga (prašysim tėvų skėčių ir šiltų kombinezonų, papildomų rūbelių perrengti sušlapusius vaikučius) ir gera nuotaika (ją mes mokysimės kurti visi kartu).
Lauke, juk atradimų begalės, smagu po balas palakstyt, žandus pašalt. Kad ir šaltu oru nors 10 minučių lauke yra ką veikti. Pilna įvairių žaidimų, kurie įtrauks ir sušildys, padės vieni kietus geriau suprasti. O sunkesnėmis sąlygomis dažniausiai ir nutinka daugiausiai nuotykių ir atradimų. Svarbu žinoti metodikas, kaip vaikus motyvuoti, kaip elgtis atitinkamu oru, ką veikti atitinkamu oru ir pan. O tam mes ir esame, kaip darželis.

pypse pypse 21. Nov 2013, 16:56

mane sužavėjo vien mintis apie skandinavišką tradiciją vaikams būti lauke bet kokiu oru.