Kompresai - kaip juos daryti ir naudoti?

Kompresai - kaip juos daryti ir naudoti?

18. Mar 2014, 16:02 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Užpuolus slogai, skaudant gerklytei ir kosėjant be įprastų vaistų padeda pagalbinės priemonės, iš kurių vienos populiariausių – kompresai.

Jūsų dėmesiui – 4 skirtingos kompresų rūšys ir jų receptai, išbandyti mamų.

  • Krūtinės ir nugaros kompresai

Šie kompresai padeda vaikams sergant bronchitu, laringitu, plaučių uždegimu, stipriai kosėjant. Svarbu atminti tai, kad negalima kompreso dėti dešinėje pusėje ties širdimi. Apskritai, kompresai ant krūtinės ir nugaros labai mažiems vaikams abejotini todėl, kad retas kuris išbūna ramiai su juo lovytėje. Tokiu atveju patogesni iš vaistinės specialūs tepaliukai, skirti įtrinti nugarytę ir krūtinę.

Štai „Mamyčių klubo“ narė Nijolė savo šeimai nuo kosulio ruošia štai tokį kompresą:

 

  • 2 šaukštai aliejaus;
  • 1 š. degtinės;
  • 1 š. medaus;
  • 2 š vandens.

 

Visą šią masę pakaitinti (dubenėlį įstatyti į puodą su kaitinamu vandeniu). Tada sušlapinti marliuką toje masėje, pridėt prie krūtinės, nugarytės ir palaikyti po 20-30 min. uždėjus ant viršaus polietileninį maišiuką, kad ilgiau laikytųsi šiluma. Mama primena, kad vaikams dėti reikia atsargiai, kad nenudegintumėm odos!

  • Padukų kompresai

Padukų kompresai mažiems vaikams patogesni negu krūtinės ar nugaros, nes užmovus kojinytes, vaikas su jais gali būti, pavyzdžiui, visą naktį. Štai “Mamyčių klubo” dalyvė, trijų vaikučių mama Kristina sako, kad nuo gerklės skausmo labai gerai yra ištrinti vaikučio padukus jodu ir užmaut kojinytes. Kiti kompresai:

- Garstyčių milteliai, įberti į kojinytes

- Padukų ištrynimas joduota druska

- Padukai įtrinami česnaku ir taip suaktyvinami refleksiniai paduktų taškai. 

  •  Ausies kompresai

Su šiais kompresais reiktų būti atsargiems, dėti tik tada, jei rekomenduoja vaikutį apžiūrėjęs gydytojas. Jeigu uždegimas įsisenėjęs kompreso skleidžiama šiluma gali tik dar labiau pabloginti situaciją. Tačiau jei jūsų vaikui dažnai kartojasi ausų uždegimai, apžiūrėjęs gydytojas nustato ligos pradžią ir pataria kompresą, jis ruošiamas taip:

Vatos ar marlės gabaliuką suvilgykite šiltu kamparo spirito tirpalu (apie 50 proc. stiprumo), apsukite subadyta polietileno plėvele ir priglauskite ne ant ausies, o už ausies, ant kaulo. Tada ant viršaus uždėkite sausą audinį (ar vatą) ir galvą apriškite skara. Kai kompresas atvės, jį iš karto nuimkite.

  • Gerklės kompresai 

Tai bene populiariausi šildomieji kompresai, kuriuos yra išbandžiusios daug mamų. Jie netinka, kai vaikui pūlingas gerklės uždegimas, tačiau kitais atvejais, kai paskaudena gerklytę, mažylis kimsta, tai gera pagalbinė priemonė. Paskutiniuoju metu populiarėja varškės kompresai, dedami ant gerklytės, visgi populiariausi gerklės kompresai tarp mamyčių išlieka šie:

- Šaukštelis degtinės ar spirito gausiai atskiedžiamas vandeniu, suvilgoma marlė ir dedama ant kaklo priekio. Tada uždedama plėvelė ar krepšelis ir viskas aprišama šaliku ar skara.

- Virtų bulvių kompresas. Jo gamyba panaši kaip prieš tai buvusiojo, tik naudojamos virtos su lupena bulvės, kurios išvirę sutrinamos. 

- Kopūsto kompresas – keli kopūsto lapai įdedami į verdantį vandenį, tada šiek tiek atvėsus - ant gerklytės.

- Pakaitintos druskos kompresas.

- Ramunėlių. Du šaukštai ramunėlių žiedų užpilami puodeliu karšto vandens, palaikoma, nukošiama ir šiame skystyje pamirkoma marlė, dedama ant gerklės. 

Kokius kompresus dažniausiai naudojate Jūs? Pasidalinkite patirtimi.

19. Mar 2014, 11:45

Pastebėjau klaidelę - pirmam komprese - ne ant dešinės pusės krūtinės negalima dėt, o ant KAIRĖS, kur širdis 😉
Maniškis kaip tik serga, bet kompresų nemėgsta 😪 Bandėm tik su ramunėlėm.