Kūčiukų kepimo tradiciją puoselėja vaikai

Kūčiukų kepimo tradiciją puoselėja vaikai

19. Dec 2016, 13:05 Aida Makutėnienė Aida Makutėnienė

Daugelis paklausti ar laikas jiems nebėga per greitai prisipažintų, kad jo neįmanoma sustabdyti. Mes vis sukamės užburtuose rutinos ratuose ir nepastebime, kaip ateina ir pralekia gražiausios metų šventės. Regis jomis nuoširdžiai ir tyrai geba džiaugtis tik vaikai.

Kalėdines tradicijas bandome įkvėpti darželiuose

Ne paslaptis, kad Kalėdų labiausia laukia vaikai. Jie ne tik piešia atvirutes, gamina žaisliukus eglutei ar rašo laiškus Kalėdų seneliui, bet ir svajoja apie skanumynus, kurių galės paragauti ypatingąją dieną. Štai neseniai ir mes, Vilniaus lopšelio - darželio „Krivūlė“, priešmokyklinukai turėjome galimybę nuvykti į Vievio malūną, kur dalyvavome kūčiukų kepimo edukacinėje programoje ir ragavome Kalėdinių skanumynų.

20161219140959-12414.jpg

Atvykę į malūną buvome pasitikti šaunios darbuotojos ir paraginti nelaukti, kibti į darbą. Kruopščiai nusiplovę rankas, pasipuošę prijuostėmis ir kepuraitėmis buvome pakviesti į cechą kur sustojome prie paruoštų stalų. Čia pat, šalia vaikų, kepėjos formavo duonos kepaliukus, iš krosnies sklido nepakartojamas šviežios duonutės kvapas. Net seilė tįso nuo gardžiausių kvapų, taip nekantriai troškome paragauti vaišių. Vaikams buvo nuosekliai paaiškinta, jog kiekvienas gaus po tešlos gabaliuką, turės savarankiškai jį iškočioti ir susmulkinti kūčiukus. Vaikų ilgai raginti nereikėjo, pasiraitoję rankoves, o kiti net ir to nepadarę, kibo į darbus. Klegėjo juokas, komentarai, pasitenkinimo šūksniai. Gera buvo žiūrėti, kaip stengiasi vaikai. Pasklido miltai, it sniegas papuošė veidus ir nosytes, vaikai dalinosi įspūdžiais, bei prisiminimais.

20161219141026-98711.jpg

Kai paruošti kūčiukai subyrėjo į skardas ir iškeliavo į krosnis, vaikučiai buvo pakviesti į pamokėlę kur vieni prisiminė, o kiti sužinojo, kokios grūdinės kultūros auga Lietuvoje. Turėjo galimybę pačiupinėti žiupsnelį rugių, miežių, kvietrugių, grikių, avižų. Iš tiesų, buvo nelengva užduotis įsidėmėti kuo jie skiriasi. Apžiūrėję senovinio malūno konstrukciją, sužinoję jo veikimo principus, visi linksmai sustojome į ratą ir žaidėme žaidimą „grudų kelionė į malūną“. Netrukus buvome pakviesti vaišintis ką tik iš krosnies ištrauktais kūčiukais.

20161219141047-35243.jpg

Vaikų nuoširdumas paperka ir suaugusius

Iš šios kelionės vaikai parsivežė ne tik puikią nuotaiką, tačiau ir simbolišką tradicijų puoselėjimo misiją. Tokios pažintinės ekskursijos, kelionės ir išvykos skatina juos domėtis aplinkiniu pasauliu, plečia jų suvokimą, jog Kalėdos, tai ne tik plastmasinių burbulų „maximose“ paieška, dovanų pirkimas, bet ir kai kas plačiau, tolimiau, šventesnio. Kai kurių vaikučių mamos, paragavusios vaikų keptų Kūčiukų ir į rankas paėmusios kepėjų dovanotą receptą, pasakė: „dar niekada nekepėme namuose kūčiukų, tačiau šiais metais, neabejoju - kepsime“! Galbūt patys vaikai suburs šeimas nuoširdžiam bendravimui, Kalėdų prasmės ieškojimui, tradicijų puoselėjimui, o tėvai, savo ruožtu, užmirš skubėjimą, lėkimą ir pasiners į Kalėdinį pasiruošimą kartu su savo vaikais. 

 Priešmokyklinio ugdymo pedagogė

Aida Makutėnienė

20161219141106-81207.jpg