Kūrybiškumas - nuo 98 iki 2 procentų. Kaip nenusiristi?

Kūrybiškumas - nuo 98 iki 2 procentų. Kaip nenusiristi?

22. Nov 2013, 10:57 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Ar žinote, kaip keičiasi mūsų kūrybiškumas augant? Moksliniai tyrimai rodo, jog iš mažylių, lankančių darželį 98% yra kūrybiški. Pradėjus eiti į pradinę mokyklą, 8-10 metų amžiaus tarpe, šis skaičius jau siekia tik 32%. 13-15 metų paauglių tarpe tik 10% iš jų yra kūrybiški. Suaugusiųjų tarpe šis sumažėja tragiškai - tik 2 iš 100 suaugusiųjų yra kūrybiški. 

Ką tai reiškia? Jog mes nelaviname ir slopiname savo vaikų kūrybiškumą,  kol jo pas daug net nebelieka. 

Kas yra kūrybiškumas?

Mūsų intelektas be akademinių gebėjimų, susideda iš daugybės komponentų tokių kaip noras atrasti, savikontrolė, kūrybiškumas ar bendravimo įgūdžiai. Bendrąja prasme, kūrybiškumas - tai sugebėjimas kelti naujas idėjas, mąstyti savarankiškai ir nestereotipiškai. Deja, dažniausiai dėl netinkamo auklėjimo ir mokymo, vaikai šį gebėjimą praranda.

Kaip tai išsaugoti?

Vienas paprasčiausių būdų - laisvas žaidimas (Open ended play). Šiandien jau žinome, kad laisvas, “daryk-ką-nori” žaidimas vaiko nervų sistemos vystymuisi yra be galo svarbus. Taip žaidžiantys vaikai yra: kūrybiškesni, jiems lengviau sekasi kalbos, jie geriau sprendžia problemas, yra mažiau veikiami streso, turi geresnę atmintį, jų geresni socialiniai įgūdžiai. 

Tai ypač skatina naujos žaislų kategorijos pionierius nestandartinio mąstymo lavinimui: tai konstruktoriai be instrukcijų, kuriuose visos detalės skirtingų formų, spalvų, dydžių, faktūrų, asimetriškos.

Žaisdami su ZOLO vaikai panyra į savo vaizduotę, išsilaisvina iš stereotipinio mąstymo ir pradeda kurti neįtikėtinus dalykus, ugdo gebėjimą mąstyti savarankiškai, kelti naujas idėjas.  Zolo, tai visiška vaizduotės laisvė ir puiki vaiko intelekto lavinimo priemonė.

Tyliai šnabždame, jog visai netrukus skelbsime konkursą, kuriame skatinsime vaikų kūrybiškumą ir dovanosime už tai ZOLO prizus!

20131122103005-41471.jpg

motinysteveza motinysteveza 22. Nov 2013, 19:39

oo, taip savo bloguose daug kartų užsimenu, kad laisvas žaidimas ar laisvi darbeliai turi daug naudos 😀

22. Nov 2013, 11:18

Na ištiesų, stebiu savo sūnų, kartais taip sugalvoja vienokį ar kitokį panaudojimo būdą žasilų ar kurdamas, piešdamas, kad, regis man į galvą nešautų 😀 Anksčiau ir pati daugiau piešdavau, tapiau . . .sustojo viskas, bet pamaži atgimsta, nes su sūnum juk reikia kartu galvoti, kurti ir t.t. 😀