Kviečiame apsilankyti Girdiškėse, Snieginės atlaiduose

Kviečiame apsilankyti Girdiškėse, Snieginės atlaiduose

03. Aug 2012, 00:53 kodelcia kodelcia

Visas šeimas, norinčias prasmingai ar tiesiog kitaip praleisti laisvadienį, rugpjūčio 5 d. (sekmadienį) kviečiame atvykti į Šilalės rajone, Girdiškės kaime vyksinčius kasmetinius Snieginės (vietinių dar vadinamos Sniegenos) atlaidus.

 

Drįsčiau teigti, jog šie atlaidai nė kiek savo tikinčiųjų gausumu nenusileidžia  Šv. Roko ar Šiluvos atlaidams.

 

Numatyta programa:

 

10 val. Votyva

12 val. Suma. Dalyvaus Klaipėdos Šv. Kazimiero bažnyčios choras

13.30 val. Stogastulpio "Girdiškei-450" atidengimas ir šventinimas.

14.00 val. Sveikinimai. Pranešimas apie Girdiškės istoriją.

14.30 val. Arvydo Vilčinsko koncertas.

Nuo 21.00 val. gegužinė, gros „Šerpyčiai“.

 

Vis dar abejojantiems priminsiu, Girdiškės Švč. Mergelės Marijos (Snieginės) tituliniai atlaidai švenčiami rugpjūčio 5 dieną, bet dažnai yra nukeliami į sekmadienį. O šiemet minėtoji data kaip tik sutampa su sekmadieniu, tad nukelti nereikės.


Girdiškėse esanti Švč. Mergelės Marijos (Snieginės) vardu tituluojama bažnyčia tokia yra vienintelė Lietuvoje. Tai dar patriarchalinių laikų pavadinimas, kuris yra kilęs iš IV amžiaus. Mat anais laikais  Romoje, ant Eksvilino kalnelio, buvo pastatyta švč. Mergelės Marijos (Snieginės) bazilika.

 

Dabar tokių patriarchalinių laikų bažnyčių bazilikų Romoje yra trys: Šv. Jono Laterano, šv. Petro ir švč. Mergelės Marijos (Snieginės). Pastarąjį titulą turi ir Girdiškės bažnyčia.

 

Be to, minėtoji bažnyčia unikali tuo, jog niekur kitur pasaulyje nepamatysi tokių šoninių altorių kaip Gridiškės bažnyčioje. Tuose altoriuose - nužievintų ąžuolų kamienų ir šakų nišose – yra įkurdinti šventieji. Tai priminimas, jog žemaičiai nuo seno garbino medžius. Ir šiandien bažnyčią žmonės pavadina miškų šventove.

 

 

Taigi mielieji, sekmadienį grįždami iš pajūrio, užsukite į Girdiškes – nepasigailėsite. Vos už kelių kilometrų yra ir garsieji Dionizo Poškos baubliai, laukiantys lankytojų.