Laimėk knygą „Milžiniškos transporto priemonės“

Laimėk knygą „Milžiniškos transporto priemonės“

24. Dec 2014, 00:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Artėjant šv.Kalėdoms Mamyčių klube netrūksta dovanų! Mes džiaugiamės, kad turime draugų, kurie gali jus pradžiuginti vertingomis šventinėmis dovanomis. Leidykla NIEKO RIMTO šiandien mums pristato naują knygą

Stephen Biesty „Milžiniškos transporto priemonės“

Tikriausiai dauguma iš mūsų su nostalgija atsimena savo vaikystės dienas, kai mokyklose mūsų laukdavo juoda klasės lenta, kuri nuvalyta žvilgėdavo it juodo varno plunksnos po lietaus, o šalia ištikimai laukdavo balta kreida.

Jauniausios kartos atstovams toks vaizdinys galbūt visai nežinomas, nes dabar daug kas vyksta kitaip. Lentos jau nebe juodos, o baltos, ant jų rašoma, nebe kreida, o markeriais. Netgi mokoma jau nebe taip. Knygą bent iš dalies keičia projektorius ir multimedija. Vaizdas aiškesnis, patogiau gal ir pačiam mokytojui, tačiau prarandamas vaiko kontaktas su knyga, kuris ir taip sumažėjęs naujųjų technologijų dėka.

Kas geriausiai mokė vyreniąją kartą? Knygelės kietais viršeliais, spalvingais lapais, kuriuos atvertus, įeini į pasaulį, kur nėra jokios pašalinės informacijos, raginančios įsigyti naują dulkių siurblį ar sudalyvauti tūkstantmečio loterijoje – tik tai, ką reikia žinoti. Susikoncentruojama į autoriaus, iliustratoriaus ir kitų kūrėjų, prisidėjusių prie knygos atsiradimo, darbą.

Šiandien dauguma tėvų ir pedagogų skundžiasi, kad vaikus mokyti sunku. Ir vis ieško stebuklingos panacėjos, kuri priverstų šiuos mokytis noriai. Besistengdami surasti tuos įstabius vaistus, užmiršta paprastus dalykus – ugdymo priemones iš savo pačių praeities. Tuos paprastus ranka pieštus smulkmeniškus piešinėlius iš knygų.Štai ko reikia mūsų mažiausiems visuomenės atstovams, kuriems technologijų revoliucija smogė skaudžiausiai. Mažieji nebepažįsta tokių nuoširdžių kūrinių, kurie ne tik teikia skaitymo malonumą, bet ir palieka nemenką ryšulį žinių.

Ieškant tokių paprastai nepaprastų knygų nebūtina raustis senose lentynose ir vis iš naujo sklaidyti pažįstamus leidinius. Yra ir šiandien kūrybingų žmonių, kurie pasitelkia senas priemones naujiems kūriniams. Kaip vieną tokių galima paminėti anglų iliustruotoją Stepheną Biesty. Šiais metais pasaulį išvydusi jo knyga „Milžiniškos transporto priemonės“ Didžiojoje Britanijoje sulaukė palankių vertinimų.

20141218171105-97335.jpg

Šis britų iliustratorius atsisako kompiuterio ir net liniuotės – viską piešia ranka. Darbuose atsiskleidžia įtaigumas bei nuoširdumas. Mažųjų skaitytojų vaizduotė lavinama, kai knygoje pateiktas daug kartų sumažintas daikto variantas vaikų mintyse užauga iki tikrojo dydžio. Pats autorius apie savo kūrinius atsiliepia taip: „Aš kuriu iliustracijas, nepralenkiamas savo ambicingomis detalėmis ir dėmesiu smulkmenoms. Jos yra unikalios ir individualios, pritaikytos atskleisti vaizduojamo objekto struktūrą bei parodyti, kaip žmonės gali jame atrodyti. Mano tikslas – įsivaizduoti neįsivaizduojamą ir pateikti skaitytojams įdomius, naujus, bet atpažįstamus paveikslėlius.“

Kruopštų ir įtaigų Stepheno Biesty darbą iliustruoja naujausia autoriaus knyga „Milžiniškos transporto priemonės“, išleista ir lietuviškai. Joje vaikai turi galimybę susipažinti net su aštuoniomis milžiniškomis transporto priemonėmis. Tarp jų – ir prancūzų gaminamas „Airbus“ dviaukštis reaktyvinis lėktuvas,  ir masyviausias pasaulyje baltarusių sunkvežimis – savivartis „Belaz 75710“, pelnytai užsitikrinęs vietą Gineso rekordų knygoje. O kur dar kitų rytinių kaimynų pasididžiavimas – didžiausias planetoje povandeninis laivas. Rusijai, tiksliau, tuometinei Sovietų Sąjungai priklauso ir kita didžiausia visų laikų transporto priemonė – sraigtasparnis „Mil V-12“ (NATO jį vadina tiesiog „Homer“, šis pavadinimas tiek vyresniajai kartai, tiek mažiesiems primena animacinio serialo visai šeimai „Simpsonai“ veikėją Houmerį). Visos detalės pateikiamos labai žaismingai, informatyviai, kiekviena transporto priemonė tarsi išardoma ir pateikiama mažajam skaitytojui sudėlioti ją iš naujo.

Australų profesorius ir daugiau kaip trylikos knygų autorius Kevinas Brophy apie S. Biesty knygą atsiliepia taip: „Ši knyga – tarsi grįžimas į praeitį, kai aštuoniomis gigantiškomis transporto priemonėmis pateikiama istorija. Kiekviena mašina kažką žymi, yra susijusi su kuria nors istorijos dalimi, tad vaikai gali pasimokyti ne tik gausiai pateikiamų jų techninių savybių, bet ir pačios istorijos. Iš vienos pusės ši knyga yra žmogaus genialumo paminklas, o iš kitos – žavėjimasis tobulėjančia technologija, suteikusia galimybes šiems monstrams atsirasti.“ Taigi, „Milžiniškose transporto priemonėse“ susitinka seni ir nauji, tačiau įspūdingi dalykai, kuriuos sukūrė žmogus.

Autorius susilaukė daugybės apdovanojimų, tačiau svarbiausia – palankūs pedagogų ir tėvų vertinimai. Nemažai jų „Milžiniškas transporto priemones“ laiko informacijos šaltiniu, pritaikytu vaikų poreikiams bei skatinančiu domėtis technika plačiau. Tai visą šeimą jungiantis ir vienijantis kūrinys, kuris suteikia daugybę malonių skaitymo drauge akimirkų ir skatina gilintis net į keletą mokslo sričių: fiziką, chemiją ir istoriją. 

Galbūt ateityje, kai teks mokyklos suole krimsti teorinę medžiagą, netikėtai iš atminties išplaukę nuostabūs Stepheno Biesty paveikslėliai papildys sausą informaciją ir padės ją suprasti. Ir kartu trumpam sugrąžins į laikus, kai viskas vyko lėčiau ir paprasčiau.

NORITE LAIMĖTI ŠIĄ KNYGĄ? (Patikėkite, ji tinkama ne tik berniukams, bet ir mergaitėms!)

Parašykite komentaruose - kokiomis transporto priemonėmis (automobiliu, dviračiu, laivu, lėktuvu...) yra keliavę jūsų vaikai ir kokia labiausiai patiko?

Vieną laimėtoją rinksime antrąją Kalėdų dieną - gruodžio 26-ąją!

blogietee blogietee 25. Dec 2014, 10:25

Na tikriausiai, kad yra išbendęs beveik visas judančias priemones 😉 Lėktuvas, laivas, traktorius, dviratis,keturratis, paspirtukas, traukinys, autobusas, automobilis, rogės.. Be abejo, vaikiškas vežimėlis 😉
Neskridęs tik oro balionu dar ir parašiutu😃 bet čia jau kai užaugs 😉 turi dar laiko pasiruošti 😉

irmantaite irmantaite 25. Dec 2014, 00:09

Mano abu mažieji keliautojai įprastai keliauja mašina. Dar yra važiavę autobusu. Tai didžiojo įspūdis: kiek daug žmonių 😀 Vasarą vaikai plaukė laiveliu, važiavo siauruku. Dviračiu, tai tik kaimo keliuku pavažinėja. O smagiausias pasivažinėjimas būna su seneliu, kada abu išvyksta beveik valandai ir važinėdami traktoriuku - žoliapjove darbuojasi.
Daug transporto priemonių dar nebandyta. O vasarą vyresnėlis nusprendė, kad jam beliko tik skristi lėktuvu 😀

24. Dec 2014, 15:29

Tetis vieną dieną vaikams padarė atrakciją ir vyko su vaikais traukiniu i Šiaulius,mažajam tada buvo du metukai, dukrai 10,įspūdis buvo nerealus, abu grįžo laimingi, dukra pasakojo kaip jai buvo įdomu, pradedant bilietų pirkimu, kontrole, vaziavimu ir tt, iš smalsumo ejo net pasinaudoti taukinio wc :-):-):-), dabar kaskart pamatę traukinį šaukia norim Dar

kodelcia kodelcia 19. Dec 2014, 20:17

neskaitant automobilio ir triratuko, ko gero įdomiausios kelionės iki šiolei buvo su močiute tiesiog rogutėmis... dėžėje 😀 Tai buvo pernai, nes šiemet dar sniego normalaus nesulaukėm 😉

tifer tifer 19. Dec 2014, 16:08

dažniausiai keliaujame autobusu,troleibusu ir automobiliu.ne perseniausiai keliavome dviejų aukštų traukiniu,be galo patiko vaikams ir aplamai visos transporto priemonės berniukams kelia susižavėjimą,dar nemokėdamas kalbėt mažasis jau žaisdamas mašinėlėmis burzgia brrrrr 😃

19. Dec 2014, 15:32 MeskuteLepeskute

Nelabai patinka keliauti jokia transporto priemone, idomiausia - autobusu 😀

19. Dec 2014, 15:26

Amelija (2,2 m.) vaziavusi autobobiliu, autobusu, plaukusi keltu, skridusi lektuvu 😀

floryte floryte 19. Dec 2014, 14:50

Kol kas Augustė (1 m. 4 mėn.) yra keliavusi tik automobiliu ir autobusu. Kaip ir daugeliui vaikų, jai taip pat patinka važiuoti, ilgesniame kelyje užmiega. Pamačiusi mašiną burzgia. Įdomiausia, kad lygiai taip pat burzgia ir pamačiusi dviratį😀.

sraigiukas sraigiukas 19. Dec 2014, 14:03

Mildutė ir Saulutė yra keliavusios automobiliu, dviračiu, lėktuvu, traukinuku ir laiveliu plaukiojusios. Kartais važiuojame autobusu ar troleibusu. Vasara Trakų ežere plaukiojam jachta.

reaqua reaqua 19. Dec 2014, 12:53

Transporto priemonės Dovydui - vienos iš mėgstamiausių dalykų!
Dar pilvelyje būdamas skrido lėktuvu į Vokietitją ir Prancūziją 😃 Dabar pamatęs ar išgirdęs lėktuvą visą laiką stebisi 😀
Pagrindinė transporto priemonė išlieka automobilis 😉 Juo keliaujame labai dažnai. Taip pat yra važiavęs autobusu, troleibusu. Kėlėmės ir keltu.
Pas senelius kaime yra važinėjęsis dideliu traktoriumi ir net javų kombainu!
Vasarai jau turime numatę pirkinį - dviračio sėdynę mažyliui, kad galėtume visi kartu pasivažinėti dviračiais. Taip pat žadame traukiniu keliauti į Maskvą 😀 Manau jam labai patiks.

19. Dec 2014, 11:37

Mūsų mažoji kol kas išbandžiusi tik automobilį 😀 Labai patinka važiuoti - pati vis bando įsiropšti. Niekada neprieštarauja prisegama automobilinėje kėdutėje.

O štai Faustas, per savo ilgesnį nei sesės gyvenimėlį spėjo pakeliauti automobiliu, dviračiu, laivu, traukiniu, autobusu, karieta, jojo arkliu, netgi traktoriaus kabinoje pasėdėjo 😀
Neišbandytas liko lėktuvas 😀 Apie skrydį juo nuolat svajoja, ypač dėl to, jog labai nori aplankyti dėdę gyvenantį užsienyje.
Iš jau išbandytų transporto priemonių didžiausią įspūdį paliko traukinys. Gaila, kad panaikino mūsų maršrutą, tad keliauti traukiniu nebeliko galimybės.. ☹

Gintarep Gintarep 19. Dec 2014, 11:29

Alpsta del lektuvo, dar labia patiko gondola plaukti 😀