Ledams - taip, šaltiems gėrimams - ne!

Ledams - taip, šaltiems gėrimams - ne!

04. Jul 2016, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ledai vaikų racione yra privalomi. Taip Mamyčių klubui teigė sanatorijos „Pušyno kelias“ otolaringologė Vigilija Kuprienė. Kuo ledai naudingi?

Kaip sakė otolaringologė Vigilija Kuprienė, daugelis mamų sergančius vaikus tikisi išgydyti tik vaistais. Tačiau vien jie naudos neduos. Svarbiausias dalykas, kuris mažiausiai kainuoja, anot gydytojos, tai vaikų grūdinimas. O ledai yra viena iš grūdinimo priemonių.

„Mano nuomone, vaikai ledus turi valgyti visus metus – ir žiemą, ir vasarą. Žinoma, tai priklauso nuo ledų kiekio ir nuo vaiko sveikatos būklės. Ledai turi būti valgomi pamažu, lėtai, juos laižant, ne visą porciją iškart. Dviejų savaičių eigoje pamažu didindami ledų kiekį, vaikai jau galima valgyti ir visą ledų porciją“, - pasakojo gydytoja V.Kuprienė.

Pasirodo, ledus vaikai gali valgyti kasdien, visus metus – ne tik vasarą, bet ir žiemą, rudenį, pavasarį. Tai, kaip tvirtino gydytoja, naudinga gerklės ligų bei kvėpavimo takų profilaktikai.

Ką daryti, jei vaikas alergiškas ledams? 

„Jei vaikas alergiškas ir netoleruoja pieno, mamos gali išradingai pieniškus ledus pakeisti šaldytomis uogomis. Alergiškam mažyliui galima duoti čiulpti po šaldytą uogą. Jei netinka pirktiniai ledai (per riebūs ar su įvairiausiais priedais), galima pačioms pasigaminti ledus“, - patarė otolaringologė.

Į specialius maistinius plastikinius indelius su pagaliuku galima pripilti natūralių sulčių ir jas sušaldyti. Tai ir atrakcija, ir skanu, sveika ir naudinga.

Ar galima valgyti ledų, kai vaikas serga?

„Kai vaikui pradeda skaudėti gerklę, joje prasideda uždegimas. Jeigu ją pradeda perštėti, šaltis, esant uždegimui, visuomet yra gerai. Ir jei vaikas nekarščiuoja, kodėl jam neduoti, pvz. du šaukštelius ledų“, - šyptelėjo gydytoja.

Taigi, jei jūsų mažylis nekarščuoja ir jaučiasi gerai, nors jam ir skauda gerklytę, galite nebijoti duoti palaižyti ledų. 

Ar yra skirtumas, kokius ledus valgyti?

Kaip sakė gydytoja, nėra labai svarbu, kokie yra ledai, kad tik vaikui būtų skanūs.

„Visi ledai yra kaip grūdinimo priemonė, o tai ir yra svarbiausia. Žinoma, vaikui, kuris netoleruoja pieno ar jam per riebūs ledai, juos galima pakeisti, kaip minėjome,  naminiais ledais ar tiesiog užšaldytomis natūraliomis sultimis ar uogomis“, - sakė gydytoja V.Kuprienė.

Ledams - taip, šaltiems gėrimams - ne 

DĖMESIO! Gydytoja nepatarė duoti vaikui šaltų gėrimų su ledukais! Kodėl? Todėl, kad šaltą gėrimą vaikas praryja greitai ir tada gerklei būna didelis šokas, tuomet ir peršalama. O ledai, nors ir šalti, valgomi pamažu, lėtai, gerklei nesukelia jokio šokos.

O jūs - ledus vaikui duodate tik vasarą ar visus metus?