Leonardas Gutauskas antroji knyga "senojo Bokšto Gyventojai" Recenzija.

Leonardas Gutauskas antroji knyga "senojo Bokšto Gyventojai" Recenzija.

24. Feb 2014, 13:57

Leonardas Gutauskas antroji knyga „Senojo bokšto gyventojai“

192 puslapiai, 21 pasakojimas.

Recenzija:

Šios pasakos veikėjai – nykštukas, varnas, voras ir vėjas žinomi iš pirmosios knygos „senojo bokšto gyventojai“. Tačiau gamtos reiškiniai, apie kuriuos pasakoja jais susidomėjęs autorius, visai kiti: Rojaus paukštis, ledkalniai, žaibai, bitės ir t.t. Pasakų vaikams veiksmas savaime įdomus, ir kartu jose rasite daugybę vertingų žinių, o mindami mįsles kurių yra 22 tas žinias pasitikrinsite.

   Visus pasakojimus pasakoja gyvūnai, paukščiai ir kiti gamtos sutvėrimai. Jie pasakoja kaip kas atsirado, susikūrė, kaip gyveną vieni ar kiti ir kuo jie yra įspūdingi Gamtos stebuklai.

   Paukščių gyvenimo ištraukos ..paukščių išradingumui pinant ir lipdant savuosius lizdus nėra ribų, ir visi šie kūriniai yra tikri Gamtos stebuklai.. Vienas pasakos herojų pasakojo kaip kai kurie paukščiai savo lizdus lipdo iš seilių ir lipdo prie uolų kurie atrodo kaip lėkštės, o iš toliau kaip kriauklės iš kurių kyšo jauniklių galvutės. Kregždžių nameliai taip pat sunkiai sukuriami ..snapeliu suvolioti dumblo ar molio grumstelį ir nunešti po tvarto sija jį ten priklijuoti. Nepamirškit tokių grumstelių reikia labai daug, juos reikia priklijuoti taip, kad nebūtų jokių plyšelių..

   Kiekvienas gamtos reiškinys yra neapsakomas stebuklas, kad niekas nevyksta šeip sau. Kiekvienos gėlės pražydėjimas yra unikaliai nuostabus ar voro nunertas voratinklis, kurie taip vilioja muses.

   Minima, vandenų gyventojų gyvenimas, jų didingumas, grožis ir koks jų nuostabus gyvenimas. Žuvų, bebrų.. Taip pat minima musių, uodų, bičių ir paukščių gyvenimas. Kokią jie muziką kuria. Taip pat apie nuostabius ledo luitus kurie tokie didingi ..ant ledkalnių pakopų ir briaunų pūpsantys tūkstančiai pingvinų kurie iš tolo labai panašūs į žvakes.. Vis verčia iš naujo žavėtis Motinos Gamtos gebėjimais tarsi iš smulkmenų kurti didingus gamtos kūrinius.

    Kaip gi be tokių gamtos išdaigų kaip žaibas ..atrodo, kad griūva kalnai, jų uolos ridenasi žemyn ir atsitrenkia į kietą molį, dūžta pažyra skeveldromis ir pasipila liūtis, jog atrodo, kad visą, kas gyvą, paskęs toje bedugnėje, neįmanoma įžiūrėti kas slypi už kelių žingsnių..

    Taigi pasaka yra pamokanti iš kur atsiranda vieni ar kiti gamtos reiškiniai, kaip gyvūnai susikuria savo namus, kaip gyvena. Taip pat pasakojimų viduryje dažnai uždainuojamos dainelės.

20140224135710-14421.jpg