Lilė Totorytė: Kaip neatsidurti svetimoje lovoje?

Lilė Totorytė: Kaip neatsidurti svetimoje lovoje?

13. Nov 2011, 00:00

Kone kiekvieną dieną nuo glamūrinių viršelių išdidžiai šypsosi Lietuvos padangės žvaigždės, dar išdidžiau pranešdamos apie šeimą ištikusią krizę ir skyrybas. Ir viskas taip prabangiai atrodo, kad net imi tikėti, jog gyventi be skyrybų – visiškai nemadinga.

 

Aplinkiniai, užsikrėtę šiuo virusu, tuoj pat suskanta skirtis, nors iki tol jų sąjunga atrodė tvirta kaip uola. Ir kai norėsite pasijusti laisvu pasaulio, o ne savo šeimos žmogumi atsiverskite knygą  – daugelio psichologų, kritikų ir skaitytojų vadinamą santuokos biblija: klinikinės psichologijos daktaro, santuokų konsultanto ir populiarių knygų autoriaus Willard F. Harley Jaunesniojo studiją „Jo norai, Jos norai. Kaip išvengti neištikimybės“.

 

1

 

Pasirodo, tradicinės Amerikos šeimos irimas prasidėjo XX a. septintajame dešimtmetyje. Ir labai sparčiai: per kelerius metus skyrybų skaičius nuo 10 % pliūptelėjo iki 50 %! Pagalvokit tik! Vėliau skaičius nusistovėjo, tačiau nemažėjo ir dabar nemažėja. Mūsų lietuviška situacija – analogiška, tik keliais dešimtmečiais vėliau.

 

Tai vis dėlto kodėl šeimas ištinka krizė? Kodėl pradžioje lydėjusi romantika kaip mat it eteris išgaruoja, vos tik žmonės susituokia? Ir kodėl autorius teigia, kad „neištikimybė gali nutikti bet kuriam“?

 

Į šituos iš pirmo žvilgsnio sudėtingus ir amžinus kaip pasaulis klausimus knygoje labai paprastai atsako autorius, remdamasis savo klientų patirtimi – iš tiesų daktaro teiginius iliustruojančių pavyzdžių apstu. Tarsi daktaras dalyvautų mano, jūsų ir visų pažįstamų gyvenimuose! Be abejo, tai yra įdomu, kartais net baugu tiek, jog apsidairai, ar tik daktaro nėra šalia.

 

O paskui ir šokiruoja, kai sužinai, kad nuo to neapsaugotas nė vienas, nepaisant moralės, religijos, įsitikinimų, auklėjimo ir t. t. Pasirodo, svetimoje lovoje atsidurti gali kiekvienas ir kiekviena, nepriklausomai... nuo visko! Net ir tada, jei manai, kad tavo santuoka – sėkminga. Žinot, kodėl? Nes žmonės nebetenkina vienas kito poreikių, nors tai darydavo draugystės pradžioje. Paprastai kalbant – dėl to, kad žmonės nebesikalba ir nebesusikalba.

 

O, žinot, kas dar įdomu? Pasirodo, moterys ir vyrai nori tų pačių dalykų. Bet! Pabandykite 10 poreikų surašyti: jūsų ir jūsų sutuoktinio poreikiai bus tokie patys, tačiau lentelėje atsidurs skirtingose grafose!  (Knygoje 5 skyriai skirti JOS ir 5  – JO svarbiausiems poreikiams išsiaiškinti; kiti 4 – bendri.) Taigi kaip suderinti? Ar tai įmanoma?

 

Tai, pasirodo, įmanoma. Tačiau jei manote, kad perskaitę knygą sėkmingai išvengsite neištikimybės, iškart suprasite sutuoktinį ar poreikius surikiuosite į tas pačias grafas – nepataisomai klystate. Net jeigu ir atsakysite sąžiningai į kiekvieno skyriaus pabaigoje JAI ir JAM bei BENDRUS klausimus.

 

Supratote mintį? Knygą studiją „Jo norai, Jos norai. Kaip išvengti neištikimybės“ turėsite skaityti kartu. Tik KARTU. Ir privalėsite vėl kalbėtis, įsiklausyti vienas į kitą, suprasti, ko kiekvienas iš tiesų nori. Būsite priversti atlikti namų darbus! Maža to – knygos pabaigoje, kaip tikrame vadovėlyje, pateikti keturi priedai – užduotys, į kurių klausimus irgi turėsite atsakyti bendrai (!)  

 

Žinoma, ne su visais knygos autoriaus pavyzdžiais, teiginiais ir išvadomis sutiksite – juk jūsų gyvenimas yra išskirtinis, individualus. Bet bendrosios idėjos, bendri klausimai ir uždaviniai knygos prieduose bent privers vėl pasikalbėti, atrasti laiko vienas kitam. O tai – jau vėl žingsnis vienas kito link.

 

Be abejo, jei tik norite būti kartu. Bet jei norėjote santuokos pradžioje, kodėl gi to noro nepakartojus? Paprasčiausias patarimas: pasidarykite jaukų vakarą dviese su šia knyga. Spręskite kartu tas užduotis, ginčykitės su autoriumi, atraskite vienas kitą. Galiausiai – pasijuokite iš išvadų, peikite jas, niekinkit. Juk niekada negali žinoti, kas žmones vėl suartina...

 

Autorė Lilė Totorytė

www.almalittera.lt