Mama: Viskas buvo puiku iki tol, kol grįžau į darbą

Mama: Viskas buvo puiku iki tol, kol grįžau į darbą

30. Oct 2017, 07:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš Skoda laiško redakcijai:

Mažoji į darželį eina nuo rugsėjo 1-os dienos. Viskas buvo puiku, iki tol kol aš grįžau į darbą (tai įvyko prieš 2 savaites). Dabar ryte klyksmai, riksmai, nenoras keltis, "ne ne ne" kartojimas, rūbų metimas lauk, nusirenginėjimas, ašaros rieda kaip pupos. Nuėjus į darželį, dukrytė trepsi kojom, rėkia, griūna ant žemės ir verkia baisiausiai.
 
Man išėjus, auklėtojų teigimu, ji nurimsta ir diena praeina neblogai (nors darželyje ji nekalba ir nesišypso), bet tas rytinis laikas yra didelė kančia. Ji rėkia 40 minučių, kol ją pakeliu, kol aprengiu, kol nuvedu į darželį. Ji ėmė bijoti eiti miegoti (matyt, nenori užmigti, nes žino, kad nubudus reiks eiti į darželį). Suprantu, kad tai adaptacija ir panašiai. Bet kiek laiko galiu tai leisti? Bijau, kad nenusivarytume iki baisių ligų, nes tos 40 minučių būna tikras košmaras... Ar turėčiau kreiptis į gydytoją?

Konsultuoja “Šeimų darželis” vadovė Agata Jurolaitė – Mažeikienė.

20170817094507-66254.jpg

Džiugu, jog jautriai ir įsiklausančiai reaguojate į savo vaiko elgesį, klausiate ir ieškote sprendimų. Maži vaikai, ypač kai jie dar nemoka visko išreikšti sklandžiai žodžiais, kalba mums kūno kalba, elgesiu, balsu ir taip išreiškia savo jausmus, baimes, nerimą ir t.t. Į šią vaikų kalbą reikia įsiklausyti ir reaguoti.

Norint labiau suprasti savo vaiką, reikėtų atsakyti į kelis klausimus (galbūt paklausti auklėtojų): ar nepasikeitė auklėtoja, ar per visą šį laiką Jūsų vaikas susidraugavo su auklėtojomis, ar jomis pasitiki, ar auklėtojos įsiklauso, supranta ir atliepia į Jūsų vaiko poreikius; koks santykis su kitais vaikais – galbūt į grupę atėjo naujų vaikų, kurie išdykauja ar kitaip kelia įtampą.

Kita vertus, savo pasakojime paminėjote vieną aplinkybę – savo grįžimą į darbą. Būtų įdomu ir svarbu sužinoti, kas pasikeitė jums grįžus į darbą: gal pati patiriate daugiau įtampos ir nerimo, nes reikia visur suspėti, nepavėluoti, o grįžus vakare namo taip pat slegia rūpesčiai ir nerimas dėl namų, vaikų, darbų. Per namų ruošą ir kitus rūpesčius nelieka ramaus laiko pabūti su vaiku ar pan.

Tėvų nuotaika ir būsena neretai persiduoda ir vaikams. Jie puikiai jaučia tėvų nuotaikas ir jas perima – nerimą, netikrumo jausmą. Taigi, priežasčių gali būti ne viena ir įvairių. Visų pirma, pasikalbėkite su darželio auklėtoja ar direktore, stenkitės išklausinėti kuo daugiau detalių, kaip jūsų vaikas elgiasi ir jaučiasi darželyje, ar yra aplink suaugusių, kuriais vaikas galėtų pasitikėti ir atsiremti tuo metu, kai jūsų nėra šalia. Tuomet, jeigu atsakymo rasti vis dar nepavyktų, patartina kreiptis konsultacijai į specialistus.

Sėkmės.

skoda skoda 30. Oct 2017, 13:15

Širdingai dėkoju už atsakymą!