Mokyklose skambučio garsas viršija leistiną stiprumą

Mokyklose skambučio garsas viršija leistiną stiprumą

01. May 2013, 00:00

 

Triukšmas mokyklose kartais net dvigubai viršija sveikatai nepavojingą ribą. Tokios išvados padarytos išmatavus triukšmą 14 Šiaulių miesto mokyklų.

 

Triukšmo lygį matavo patys mokyklų mokiniai. Visuomenės sveikatos biuro paskolintu matuokliu nustatyta, kad per pertraukas koridoriuose triukšmas siekia apie 100 decibelų, valgykloje apie 90, kai sveikatai nepavojinga riba - tik 45 decibelai.

 

Mokiniai pastebėjo, kad triukšmo lygis leistiną ribą kartais viršijo ir per pamokas. Mokiniai sako, kad gauti rezultatai pribloškė juos pačius, mat paaiškėjo, kad visą dieną jie būna sveikatai žalingoje aplinkoje.

 

Šiaulių Visuomenės sveikatos biuro specialistė Renata Jarašūnienė sako, kad per didelis garsas, triukšmas kenkia žmonių, ypač vaikų sveikatai – gali pradėti svaigti galva, spengti ausyse, mirgėti akyse. Būna, kad su tokiais nusiskundimais mokiniai kreipiasi į slaugytoją. Užtenka pasėdėti tylioje aplinkoje, išgerti šilto vandens ir negalavimai slopsta.

 

Tai rodo, kad triukšmas mokyklose paveikia tokioje aplinkoje visą dieną praleidžiančius vaikus, ir, žinoma, mokytojus.

 

Po triukšmo matavimo tyrimų kai kurios mokyklos tuoj pat ėmėsi priemonių. Medelyno progimnazijoje įrengtas stalo teniso kambarys, kur mokiniai gali pažaisti per pertraukas, taip koridoriuose mažėja triukšmas. Įrengtas ir tylos kambarys, kur mokiniai gali tiesiog ramiai pasėdėti.

 

Pastebėtas dar vienas svarbus akcentas – kai kuriose mokyklose per garsus ir per daug streso keliantis skambučio garsas. Jo stiprumas – 90 decibelų. Visuomenės sveikatos specialistai sako, kad mokykloms rekomenduos pakeisti skambučius į tylesnius ir malonesnio garso.

 

Šiaulių apskrities televizija

 

01. May 2013, 14:43

pas dukra irgi garsiai skamba skambutis

neri neri 01. May 2013, 09:35

mokykloje kur mokosi dukra šiemet skambutis pakeistas į muzikinę melodiją ,vaikai patys išsirinko .