Muzikinio ugdymo specialistė: "Visi vaikai yra muzikalūs"

Muzikinio ugdymo specialistė: "Visi vaikai yra muzikalūs"

15. Mar 2017, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas
Jei turi klausimų specialistams, rašyk: redakcija@mamyciuklubas.lt

Iš Jurgitos laiško:

Jei manoji dukrytė verkia ir yra suirzusi, iškart nusiramina, kai išgirsta muziką. Jei žiūrime TV, ji sustingta tada ir įdėmiai žiūri, kai girdi, jog kažkas dainuoja, bet nesuprantu, ar jai tas nauja ir todėl įdomu, ar ji tikrai galėtų lankyt būrelius ateityje ir būtų linkusi muzikuoti?

Komentuoja ankstyvojo muzikinio ugdymo specialistė, mokyklėlės „Strazdanėlės“ įkūrėja Sonata Latvėnaitė – Kričenienė.  

Visi vaikai yra muzikalūs. Kiekvienas vaikas turi įgimtą muzikinį potencialą, tai kaip augalo sėkla, turinti užslėptų galimybių. Joje yra užkoduota, kaip ir koks iš tos sėklos išaugs daigas. Vaiko muzikinius gabumus iki devynerių metų stipriai galim paveikti muzikine aplinka. 

Muzikinis potencialas, susidomėjimas muzika gali plėtotis, jei vaikas yra apsuptas muzikos kaip bendravimo šaltinio. Tėvai turi atidžiai parinkti muzikinę aplinką. Tai, kad mergaitė nusiramina, jos nuotaika pagerėja, klausant muzikos, yra atsakymas, kad jai muzika patinka, kad namuose muzika skamba dažnai.  

Televizija - tai sfera, kuri sukurta įtraukti. Vaikai tam ypatingai jautrūs. Manau, vaikams riboti televiziją reikia dėl to, kad jūs negalite kontroliuoti turinio,  transliuojamo per televiziją, jūs nežinote, kas bus įterpta. Geriau parinkti vaikui tikslingas laidas ar koncertus, bet žinokit, kad visada bus reklama.

Atminkite – ne visada tai, kas įdomu – naudinga.

Jūsų vaikas tikrai galės lankyti būrelius, jei yra galimybė pasiūlykite ir anksčiau muzikuoti, nelaukite mokyklos. O svarbiausia sukurkite gerą muzikinę aplinką: dainuokite kartu, apsilankykite spektakliuose, koncertuose, atraskite muzikos instrumentus, patys pasigaminkite barškučius ar kitus instrumentus, grokite, šokite pagal muziką, turėkite namuose klasikinės muzikos CD.

Jei vaikutis linkęs muzikuot, jis iškart išsiskiria iš kitų. Ar jo talentas gali būt pastebėtas ir daug vėlesniame amžiuje? 

Talentingas vaikas išsiskiria, nors galime ir klysti. Talentas gali pasireikšti  vėliau.

Įgimtų muzikinių gabumų iš anksto negalime nustatyti, galime tik nujausti.Tik apie devintuosius gyvenimo metus įgimtas potencialas nusistovi ir lemia vaiko muzikinių gabumų lygį (E.Gordon 1997).