Nėra „sudėtingų“ vaikų, tik sudėtingi tėvai

Nėra „sudėtingų“ vaikų, tik sudėtingi tėvai

20. Jul 2016, 09:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kaip susitvarkyti su netinkamu vaiko elgesiu? Ar tokios bausmės kaip filmukų nerodymas ar saldumynų atėmimas – tinkamas būdas susikalbėti su vaiku?

Deja, niekas mūsų nemoko, kaip tapti gerais tėvais. Tad kiekvienas auklėjame savo vaikus dažniausiai vedami vidinio balso.

Augindami vieną vaiką, sudėtingoms situacijoms turime daugiau laiko, galime paskirti jam daugiau dėmesio, bet kai vaikučiai du ar dar daugiau - pradeda atrodyti, kad tos sudėtingos situacijos plaukia nesustodamos.

Pasak medicinos psichologės Linos Štaupienės, nėra nė vieno sudėtingo vaiko, yra sudėtingi tėvai.

„Kai tėvai kreipiasi pagalbos dėl vaikų, pirmiausia tėvams yra suteikiama pagalba. Tai tėvai, kuriems dažnai būna sunku, jie yra pervargę, daug stresinių situacijų patyrę, dažnos konfliktinės situacijos šeimoje. Visa tai iššaukia mūsų negebėjimą suprasti vaikus“, - Mamyčių klubui pasakojo psichologė.

Tam, kad geriau suprastume savo vaikus, turime atrasti laiko. Pasikalbėti su juo: ko jis nori, kaip jis siūlo spręsti situaciją arba pasakoti jo elgesio pasekmes.

Ramybės kampelis

Kartais vaikui reikia tiesiog laiko ir erdvės, kad jis galėtų nurimti ir viską apmąstyti.

Susikurkime namuose taip vadinamą ramybės kampelį, kuriame vaikas gali nusiraminti ir atsipalaiduoti. Pasak psichologės L.Štaupienės, dažnai vaikui užtenka pasakyti: „Tu pasielgei netinkamai, eik pagalvoti“. Ir jis nueina į savo ramybės kampelį. Tai nebūtinai turi būti kampas, tiesiog vaikas pats pasirenka namuose vietą, kur jam jauku ir gali sau vienas ramiai pabūti.

Kiek ilgai jis ten turi būti? Trumpai tariant – kiek metų, tiek ir minučių. Trejų metukų vaikas išbus tris minutes, penkerių – penkias.

Kokia vieta tinkama? Netinka ramybės kampeliui vaikų kambarys, nes ten nuėjęs vaikas tiesiog žais. Jei į vonios kambarį vaiką leidžiate, ten turi būti šviesu, kad vaikas jaustųsi saugiai.

Bausmę psichologė apibrėžia kaip suaugusio žmogaus silpnybės išraišką, bet ne auklėjimo priemonę. Tad jei jaučiatės pervargę, nebedėmesingi vaikui, sunkiai tvarkysitės su konfliktinėmis situacijomis.

Tad pailsėti reikia visiems. Net mamai ir tėčiui. O tuomet ir bėdos neatrodo tokios neišsprendžiamos. Ir joms išspręsti kartais užtenka tiesiog stipraus apkabinimo ir bučinio.