Nesmulkintų žolelių arbatos yra kvapnesnės

Nesmulkintų žolelių arbatos yra kvapnesnės

06. Dec 2012, 13:00

Tikriausiai pastebėjote, kad kai kurios žolelių arbatos būna nesusmulkintos. Pasidomėkime, kuo jos ypatingos?

 

Konsultuoja „Gamtos galia“ arbatų autorė, Zita Mikoliūnienė

 

Žolelių paslaptimis besidominti Zita Mikoliūnienė dalyvavo „Laimingų vaikų kongrese“, kurį rengė „Mamyčių klubas“. Ten ji visoms mamoms rekomendavo gerti žolelių arbatas, kurios rudenį, kai vyrauja tamsa, gali padėti pakelti nuotaiką, nuraminti.

 

Pasak specialistės yra būdinga, kad dėl tamsių ilgų vakarų gali svyruoti nuotaika, o tinkamai parinkta žolelių arbata padės geriau jaustis ir tėvams, ir vaikams.

 

Ji pasiūlė išsivirti arbatos iš citrininės melisos, liepžiedžių (jie primins vasarą, nes kvepia medumi), sudžiovintų žemuogių uogų (vitamino C šaltinis) , jonažolės (tai  daugialypė žolelė, nuo daug negalavimų, ypač tinkama vartoti nuo rudens iki pavasario, tada ji gerina imunitetą, nuotaiką), raudonėlio, jazmino (irgi gerina nuotaiką). Pasiūlykite pačiam vaikui įdėti parinktas žoleles į arbatinuką – jam tikrai patiks toks „darbas“, o vėliau ir gerti bus skaniau.

 

Kai žolelės nesmulkintos

 

Kai kurios arbatos būna nesusmulkintos, kodėl? Zita Mikoliūnienė sako, kad jau mūsų močiutės turėjo tradiciją rinkti žoleles ir jas visas, nesutrupintas, rišdavo į šluoteles ir pakabindavo ant balkio tamsioje palėpėje. Ruošdamos arbatą gydymo tikslais, jos pagrūsdavo žoleles mediniu ar akmeniniu grūstuvu.

 

„Nepertrintos ir nesusmulkintos žolelės išlaiko savo aromatą, be to, labai malonu matyti visą augaliuką, be priemaišų. Tai ne tik gražu, bet ir energetiškai stipru. Be to, yra ir pažintinis aspektas - paimi, pažiūri, kur dobiliukas, o kur - liepžiedžiai. Nesusmulkintas augalas gerai laiko savyje eterinius aliejus, pavyzdžiui, pipirmėtė, melisa“ – sako Zita Mikoliūnienė.

 

Kada gerti?

 

O kaip su žolelių arbatos gėrimu: ar ją išgerti iškart, ar šiek tiek vėliau? „Jeigu jūs norite gero šildančio arbatos poveikio, galima pirmą puodelį galima išgerti iš karto, vos arbata pradeda gelsti. Taip išgėrus  karštos arbatos užkaista organizmas. Tada galima užsiplikinti žoleles antrą kartą, leisti ilgiau pritraukti, ir antrą puodelį gurkšnoti lėčiau. Jo skonis bus švelnesnis“ – pataria žolelių žinovė Zita Mikoliūnienė.

 

Ką mėgsta vaikai?


Vaikai mėgsta švelnesnes arbatas, puikiai geria čiobrelius, mėgsta ramunėles, melisą. Jeigu norime gydomojo poveikio, į arbatą su skoniu galima įdėti lapelių be skonio, bet gerai veikiančių, pvz., rasakilos, gysločio, liepžiedžių. Vaikams paprastai patinka matyti arbatoje plaukiojančią gėlytę ar įsiberti į ją džiovintų uogyčių.

 

Ar mama pati gali susirinkti žolelių?


Taip, įmanoma, tik reikia domėtis, sako Zita Mikoliūnienė.  „Jas vartodami pirmiausia turime nepakenkti, o antras tikslas - sau padėti. Svarbu žinoti, kam renkame žoleles – gydymui ar tiesiog gerti arbatą, kai jos norisi.  

 

Tada reikia žinoti, kad yra neutralių žolelių, neturinčių pašalinio poveikio, o kitos yra stipriai veikiančios. Neutralios yra: ramunėlės, melisos, pipirmėtės, pievose gali apsirinkti jonažolės, laukinio raudonėlio, aviža labai ramina, pasiskinti jazmino žiedelių, pagerins nuotaiką. Čiobreliai turi raminamąjį poveikį“.

 

Kokias žoleles mėgstate labiau dėti į arbatas - smulkintas ar ne?