Netaisyklinga vaiko laikysena - kaip koreguoti?

Netaisyklinga vaiko laikysena - kaip koreguoti?

05. May 2016, 11:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Netaisyklinga laikysena, kiti XXI a. pradžios gyvensenos iššūkiai vis jaunesniame amžiuje jaunimui sukelia sveikatos problemų – kenčia stuburas, organizmo funkcijos ir pan. Su šios srites susirgimais daugiau vaikų atvyksta ir į sanatorijos „Pušyno kelias“ vaikų reabilitacijos skyrių.

Tai, kad problema aktuali ir būtina ją kuo greičiau pastebėti, tvirtina ir „Pušyno kelias“ FMR gydytoja Danuta Kropis.

20160504122031-73522.jpg

D.Kropis nuomone, reikalingas tėvelių budrumas, rūpinimasis vaiko sveikata, todėl gydytoja kompleksiškai apžvelgia stuburo fiziologiją, šiuolaikinės gyvensenos neigiamą poveikį, reabilitacijos prasmę, gydant sveikatos nukrypimus ir pateikia savo rekomendacijas.

Ydinga laikysena - ne tik išoriškai pastebima, tačiau tai neigiamai veikia ir vidaus organus: jie spaudžiami, sutrinka jų funkcija, gali atsirasti skausmai, vidaus organų disfunkcija, o tai lemia ir emocinės būsenos pakitimus: prastėja nuotaika, gali atsirasti apatija, nesinori aktyviai judėti.

Stuburo linkiai formuojasi pirmaisiais vaiko gyvenimo metais. Naujagimio stuburas sudarytas iš kremzlinio audinio ir yra beveik tiesus. Vaikui augant susidaro fiziologiniai linkiai:

2-3 mėnesiais formuojasi kaklo lordozė (kai vaikas pradeda laikyti galvą). Tai kaklinės stuburo dalies (kaklo VII – nių slankstelių) išlinkimas į priekį.

5-7 mėnesiais (kai vaikas pradeda sėdėti) kifozė susiformuoja krūtininėje dalyje. Tai krūtininės stuburo dalies (krūtinės XII – kos slankstelių) išlinkimas į užpakalinę dalį.

11-12 mėnesiais, kai vaikas pradeda vaikščioti, susiformuoja juosmeninė lordozė ir kryžkaulinė kifozė. Tai juosmens V – kių slankstelių išlinkimas į priekį ir V – kių kryžkaulio slankstelių išlinkimas į užpakalinę dalį. Stuburo išlinkimai padidina stuburo stabilumą, lankstumą, amortizaciją, todėl, atliekant įvairius judesius, stuburas spyruokliuoja.  

Pastaruoju metu vaikai daug laiko praleidžia prie kompiuterio, televizoriaus, juda vis mažiau, todėl turi labai silpnai išsivysčiusį raumenyną. Visa tai ir dar daugybė kitų faktorių (maistas, užterštumas, stresai) silpnina organizmo kaulinę ir raumeninę sistemas, o jos turi įtakos laikysenos formavimuisi. Jau darželinukams galima nustatyti tam tikrus laikysenos sutrikimus: skoliozę, krūtinės ląstos deformacijas, plokščiapėdystę, X ar O formos kojų deformacijas ir t.t

Deformacija atsiranda ne staiga, o vystosi iš lėto. Todėl būtina stebėti vaikų laikyseną ir nedelsiant koreguoti jei ji yra ydinga, ilgai kompleksiškai ir sistemingai gydyti.

Kuo naudinga reabilitacija?

Reabilitacijos metu taikomas procedūrų kompleksas: mankštos kineziterapijos salėje bei vandenyje. Vaikai atlieka gydomuosius pratimus, kurie koreguoja ydingas ir padeda formuojant taisyklingas laikysenas. Plaukiant kvėpavimas atitinka rankų ir kojų judesius, jis derinasi su krūtinės ląstos, pilvo, diafragmos raumenų veikla.

Fizioterapijos procedūros  pvz.: magnetoterapija, elektrinė stimuliacija ir kt., gydomasis masažas yra skirtos nusilpusiems raumenims stimuliuoti, įtemptiems ilgiesiems nugaros raumenims atpalaiduoti. 

Sudarytas individalus reabilitacijos planas yra nukreiptas tikslingai į problemos sprendimą. Sveikas maistas ir racionali mityba, pasivaikščiojimas gryname ore, reguliari, sistemingai atliekama mankšta harmoningai vysto raumenis, stiprina imunitetą, tonizuoja, suteikia žvalumo, grūdina organizmą bei stiprina imunitetą.

Pagrindinis tėvų darbas – sudaryti palankias sąlygas normaliai vaiko motorinei raidai ir įvairiai skatinti fizines išgales.

20160405165746-13021.jpg