Norite leisti žindantį vaiką į darželį? Patariame, kaip atpratinti

Norite leisti žindantį vaiką į darželį? Patariame, kaip atpratinti

19. May 2016, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Pamenate, mama Tatjana prašė patarimo, kaip sūnelį, kuriam rudenį sukaks dveji, atpratinti nuo krūties, nes laikas į darželį. Ačiū visoms, kurios dalinosi savo patirtimi, o šiandien atsako žindymo specialistė.

Tatjanos laiškas:

Laba diena! Štai ir atėjo laikas, o kartu ir mano ryžtas po truputį ruošti sūnelį į darželį. 

Spalio mėnesį jam sueis dveji. Taip susiklostė aplinkybės, kad rekės atiduoti į lopšelį, o laiko adaptacijai turėsime lygiai iki jo gimtadienio - spalio pabaigos.

Berniukas labai aktyvus, saugiai prie manęs prisirišęs. Su močiute pasilieka, moka su manim atsisveikinti. Niekada nuo jo "nepabėgu", duodu jam pačiam pasirinkti - ar mane paleisti kažkur išeiti. 

Bet yra nemenka problemėlė su miegeliu. Užmiega tik prie krūties, miego metu nubudus - vėl užmiega tik su krūtimi (taip ir dieną, ir naktį). Jaudinuosi dėl miegelio darželyje.

Deja, galimybės palikti sūnelį kitam žmogui užmigdyti - nėra, močiutė ir tėvelis dirba iki vakaro. Ir ką mums daryti su pietų miegu - kaip jam išmokti pačiam nusiraminti ir miegoti be krūties - nežinau.

Bandžiau jį glostyti žindydama, bet jis nustumia mano ranką (t.y. jam glostymas nėra atsipalaidavimo būdas). Nuo naujagimystės neturi ir "mylimuko" - nei žaisliuko, prie kurio būtų prisirišęs, nei žinduko ir pan. 

Prašau specialisto patarimo - kaip galėčiau dienos miego metu padėti sūneliui miegoti pačiam?

Konsultuoja žindymo skatinimo veikla užsiimančios organizacijos „Pradžių pradžia“ konsultantė, mama Asta:

Miela mama Tatjana, 

Suprantu Jūsų jaudulį prieš leidžiant sūnelį į darželį, ypač jei tai tenka daryti iš būtinybės. Puiku, kad iš anksto ruošiatės pokyčiams, stengdamasi sumažinti vaikui būsimą stresą.

Kadangi laiko dar tikrai nemažai, pirmiausia siūlau pasidžiaugti dabartiniais pasiekimais (jau pasilieka su močiute ir pan.), pastebėkite, kad visa tai įvyko tarsi be pastangų, tiesiog dėl to, kad vaikas auga, keičiasi, kasdien išmoksta ko nors naujo. O iki savo antrojo gimtadienio jis tikrai dar gerokai ūgtelės ir taps savarankiškesnis. Prisiminkite, ar neišnyko kai kurie sunkumai savaime ar pasitelkus šiek tiek kantrybės, išminties.

Šaunu, kad vis dar žindote sūnelį ir, kaip supratau, ketinate jį toliau žindyti leisdama į darželį. Žindymas stiprins jo imuninę sistemą, o tai labai svarbu pradėjus lankyti kolektyvą. Natūralu, kad žindomas vaikas net ir paaugęs nori užmigti prie krūties. Jis negali suprasti, kad būdama šalia jo mama neduos "papuko".

Susitarti, atidėti malonumą galima bandyti su vaikais, kurie yra vyresni nei 2 metų. Su jaunesniais į pagalbą galima pasitelkti artimuosius - vyrą, močiutę. Ar pastebėjote, kad kai kurių "problemėlių" nelieka, kai Jūsų nėra šalia? Mat vaikas su kitais asmenimis susimodeliuoja kitokį elgesį. Tad pabandykite kokį savaitgalį kelioms valandoms palikti sūnelį vyrui ar močiutei, kad užmigdytų pietų miegelio.

O kai grįšite, vėl viskas bus taip pat: miegoti - tik su mama. Pabandykite ne tik namuose, bet ir pas močiutę pamiegoti. Tiesiog retkarčiais išmėginkite įvairesnes situacijas: miegojimas svečiuose, su kitu žmogumi, galbūt su kitais vaikais. Tokiu būdu jau iki darželio vaikas bus sukaupęs didesnę patirtį ir matys, kad tai yra saugu. 

Jei nuo spalio pabaigos jau turėsite visai dienai palikti vaiką lopšelyje, siūlyčiau pradėti lankyti anksčiau, iš pradžių paliekant vaiką kelioms valandoms. Dabar yra tokia galimybė kelis kartus per savaitę palikti vaiką darželyje trumpam nemokamai, jei po to žadate lankyti tą grupę.

Didesnių ar mažesnių adaptacijos sunkumų patiria visi vaikai, daugumai sunkiausias dalykas pasilikti darželyje miegoti. Kai šį etapą šeima įveikia, galima sakyti, kad vaikas prisijaukino darželį. Padėti gali ne tik mylimas žaisliukas, bet ir sava pagalvėlė, pižama, namie girdėta lopšinė ar pasakėlė iš grotuvo.

Labai gerai veikia kitų vaikų pavyzdys: visi eina kartu valgyti, rankutes plauti, miegoti, sėdasi ant puoduko. Beje, vasara - puikus metas ugdyti švaros įgūdžius, tad jei dar nedraugaujate, pabandykite susidraugauti su puoduku.

Sėkmės augant ir mokantis.