Nuo ko pradėti mokyti vaikus tvarkos?

Nuo ko pradėti mokyti vaikus tvarkos?

12. Jun 2018, 09:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Rūpintis tvarka ir švara mažylį reikia mokyti nuo mažens. Labai svarbu pradėti nuo mažų darbelių, vis didinant atsakomybę, žinoma, parenkant jo amžiui tinkamas užduotėles.

Pavyzdžiui, dvimečio kas vakarą galite paprašyti atnešti savo purvinas kojinytes ir įmesti į skalbinių dėžę. Tai paprastas veiksmas, mokantis mažylį rūpintis savo drabužiais ir aplinka.

Kai vaikas atliks savo užduotį, nepamirškite jo pagirti. Mažyliui galite pasakti: „Ačiū, kad atnešei savo kojines. Tu man labai padėjai“.

Dar galite vaiko paprašyti, kad savo lėkštę po valgio nuneštų į kriauklę, kur mama ją po to išplaus, ir pasakyti: „Matai, kaip gerai, kad tu man padedi – dabar Tavo lėkštė bus švari ir mes kartu galėsime ją įdėti į indaują“.

Vaikui galite parodyti, kad yra gerai, kai namuose tvarka. Psichologai pastebi, kad  didžioji dauguma vaikų nori padėti tėvams, todėl pripratinti juos prie tvarkos nuo pat mažens nėra sunku.

Tačiau iš dvimečio ar trimečio mažylio nereikėtų tikėtis, kad jis sutvarkys savo kambarį ar pasiklos lovą, nes tokiame amžiuje fiziškai jis to nepajėgs padaryti.

Labai svarbu, pastebi psichologai, kad užduotys, kurių pagalba mes pratiname vaikus prie tvarkos, būtų palaipsniui keičiamos ir sunkinamos – nuo mažų iki vis rimtesnių.

Pusantrų metų mažylį paprašykite grįžus iš lauko batelius sudėti vieną prie kito. Ryte ir vakare kartu valykite dantukus  - tai jį mokins higienos įgūdžių.

Ir kai vaikučiui pavyks atlikti užduotis, visuomet pagirkite: „Kaip puikiai tau pavyko“, „Matau, kad tu stengiesi“ – ir jis visada džiaugsis jums padėdamas.

Ką Tu patiki vaikučiui tvarkyti namuose?

floryte floryte 12. Jun 2018, 22:36

Mano keturmetė tvarkosi savo žaislus, plauna indus, iššluoja grindis, valo dulkes, išima skalbinius. Apie žaislų tvarkymą dažnai reikia priminti, o kitus tvarkos darbus pati siūlosi padėti, kai tik aš tvarkausi😀.