Olandijos vaikų literatūros karalienės knyga Lietuvoje pasirodo antrą kartą

Olandijos vaikų literatūros karalienės knyga Lietuvoje pasirodo antrą kartą

05. May 2016, 08:49 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Lietuvos skaitytojus kartą jau sužavėjusi, į knygynų lentynas sugrįžta knyga, priklausanti pasaulinei vaikų literatūros klasikai. Tai – olandų rašytojos Annės M. G. Schmidt „Minusė“. A. M. G. Schmidt laikoma viena svarbiausių ir produktyviausių XX a. rašytojų vaikams, jos kūryba gimtojoje šalyje prilyginama Vincento van Gogho tapybai, bet Lietuvoje ji iki „Minusės“ buvo menkai žinoma. Tačiau autorė taip patraukė jaunųjų skaitytojų dėmesį, kad leidykla „Nieko rimto“ pasakojimą apie katę, virtusią panele, leidžia jau antrą kartą.

A. M. G. Schmidt vadinama produktyviausia, universaliausia, talentingiausia, gerbiamiausia olandų raštytoja, dainuojamosios poezijos motina, subtilių olandiškų idiomų kūrėja ir, svarbiausia, Olandijos vaikų literatūros karalienė. Kai rašytojai sukako 80 metų, jos gimtadienį visa šalis šventė kaip nacionalinę šventę. Olandams A. M. G. Schmidt tokia svarbi ir reikšminga, kad jos fenomeną būtų galima lyginti nebent su švedų meile Astridai Lindgren.

Lietuvos skaitytojai jau yra susipažinę su keletu  A. M. G. Schmidt herojų – Otute, Jipu ir Janike. Bet juos visus lenkia Minusė – žavi, be galo į katę panaši panelė. Ši panelė nukrenta tiesiai iš medžio viršūnės ir be galo suglumina poną Tibę, kuris šiaip yra drovus ir kuklus. O dirbant mažo miestelio laikrašyje šios savybės greičiau trukdo nei padeda. Juk net ir mažam miesteliui reikia sensacijų.

Laimei, į pagalbą ateina Minusė kartu su visomis miestelio katėmis, kurios geriau už bet kokią naujienų tarnybą iššniukštinėja slapčiausias žinias. Originali ir šmaikšti istorija pasakoja apie naujųjų draugų nuotykius ir išmėginimus, kaip jiems sekasi įveikti neteisybę ir atskleisti neįtikėtiną tiesą. 

A. M. G. Schmidt apdovanota Hanso Christiano Anderseno medaliu, kuris teikiamas tik patiems geriausiems vaikų rašytojams ir iliustruotojams. Šio apdovanojimo reikšmė vaikų knygų pasaulyje prilygsta Nobelio literatūros premijai, o A. M. G. Schmidt medalį įteikė pati A. Lindgren. Švedų rašytoja itin žavėjosi kolegės iš Olandijos darbais, laikė ją gimininga siela ir, teikdama apdovanojimą, ištarė: „Anne, kur tu buvai visą mano gyvenimą?“

Po pirmojo „Minusės“ leidimo šį klausimą sau uždavė ne vienas vaikas. Tai viena tų knygų, kurios patrauklios vaikams, bet tuo pačiu yra aukštos kokybės pramoginė literatūra.