Pasirūpinkite vaiko sveikatos pažyma iš anksto: klausimai-atsakymai

Pasirūpinkite vaiko sveikatos pažyma iš anksto: klausimai-atsakymai

20. Jun 2018, 07:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Atostogos prasidėjo! Tačiau nereiktų pamiršti, jog rugsėjo mėnuo ateis greitai ir teks pasirūpinti vaiko sveikatos pažyma, todėl pasirūpinkite iš anksto, neskubant.

Štai dažniausiai užduodami tėvelių klausimai apie būsimo pirmokėlio sveikatos pažymą. Atsako šeimos gydytoja Neringa Sakalauskė (www.tarandesklinika.lt).

Kl.: Į kur kreiptis?

Ats.: Pirmiausiai – į savo gydymo įstaigą, kur aplankysite savo šeimos gydytoją ir savo gydytoją odontologą. Apžiūros metu šeimos gydytojas ar gydytojas odontologas gali siųsti konsultuotis pas gydytojus specialistus, dažniausiai tai gydytojas oftalmologas bei vaikų ligų gydytojas*

Kl.: Ar reikės atikti tyrimus?

Ats.: Šeimos gydytojas Jums išsamiai ir individualiai pasakys, kokius tyrimus reikės atlikti, tačiau 6-7** metų vaikams atliekamas tuberkulino mėginys, einant į naują ugdymo įstaigą - tyrimas dėl helmintozių. Kitų tyrimų atlikimas sprendžiamas individuliai (bendras kraujo tyrimas, šlapimo tyrimas, elektrokardiograma).

Kl.: Ar vaiką skiepys? Jei taip, kuriais skiepais

Ats: Taip, skiepijama nuo kokliušo, difterijos, stabligės, poliomielito, tymų, epideminio parotito, raudonukės vakcinomis.

Kl.: Kai jau bus atlikti paskirti tyrimai ir aplankyti reikiami gydytojai konsultantai, kas tada? Ar būreliams reikia vaiko sveikatos tikrinimo pažymos?

Ats.: Sugrįžę pas savo šeimos gydytoją aptarsite rezultatus bei gydytojas išduos Jums sveikatos tikrinimo pažymą. Ir, jei reikia muzikos, dailės mokyklai, vaikų poilsio stovyklai ar kitai ugdymo įstaigai bus išduota vaiko sveikatos pažymėjimo patvirtinta kopija.

*sprendžiama individualiai

** gali būti testas atliekamas ir dažniau

Ekspertai

Neringa Sakalauskė

Šeimos gydytoja, neringa.sakalauske@kraujotyrimai.lt
Neringa Sakalauskė in-vecaku-skola