Pažaiskite „darželį“ namuose - vienas iš būdų prakalbinti darželinuką

Pažaiskite „darželį“ namuose - vienas iš būdų prakalbinti darželinuką

05. Sep 2017, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Jei jūsų atžala pradėjo lankyti darželį ar mokyklą ir jau iškilo įvairių kausimų pedagogams ar psichologams - rašykite redakcija@mamyciuklubas.lt

Neretai mamos skundžiasi, kad vaikai nepasakoja apie darželį. Eidami namo tyli arba į klausimus atsako „taip“ ir „ne“.

Kaip prakalbinti mažylį? Keletas patarimų:

Pažaiskite „darželį“ namuose

Pasitelkite į pagalbą žaisliukus ir drauge su vaiku pažaiskite „darželį“ namuose.  Sukurkite istoriją apie meškutį (ar kiškutį), kuris iš pradžių nenorėjo eiti į darželį, bijojo kitų žvėrelių, bet pamažu pamilo darželį ir labai nori į jį eiti. Jeigu tą meškutį (kiškutį) turės rankoje jūsų vaikas, paklauskite jo, kodėl meškutis nenori eiti į darželį?

Atminkite, kad net ir trejų – ketverių metų vaikams yra gana sunku žodžiais reikšti mintis ir jausmus, todėl nesikrimskite, jei mažylis daug nepripasakos.

Užduokite vaikui konkrečius klausimus

Klausimą formuluokite taip, kad vaikučiui būtų lengva į jį atsakyti. „Ar tu šiandien žaidei su Simu?“. „Ar jūs darželyje šiandien piešėte su flomasteriais?“. Gali būti, kad jūs „užvesite“ mažylį ant kelio ir jis jums papasakos daugiau.

Kalbėdami su vaiku, stenkitės atspindėti jo jausmus

„Tu nuliūdai, nes reikėjo ilgai laukti, kol aš ateisiu? Taip suformuluotą klausimą vaikui lengviau suprasti ir atsakyti. Jei klausite „Kaip sekėsi?“, „Kas naujo?“, greičiausiai atsakymo į tokį klausimą nesulauksite.

Ar Tavo mažylis noriai pasakoja apie tai, kaip jam sekėsi darželyje?