Pedagogės patarimai būsimų pirmokų tėvams. I dalis

Pedagogės patarimai būsimų pirmokų tėvams. I dalis

21. May 2012, 07:00

Kaip sako priešmokyklinio ugdymo pedagodai, jau dabar reikia vaikus nuteikti, kad jie rudenį eis ne į mokyklą, o mokytis. Taip, kaip tėveliai eina ne į darbą, o dirbti. Nes mokytis - tai labai rimtas ir atsakingas darbas. 

 

Šiandien tęsiame Vilniaus vaikų lopšelio-darželio "Žibutė" priešmokyklinio ugdymo pedagogės Nijolės Dubrauskienės patarimų ciklą apie tai, kaip būsimuosius primokėlius tinkamai paruošti naujam gyvenimo etapui.

 

Pateiksime tiesiog patarimus, kurie padės tėvams vaikus parengti mokyklai:

 

-Pratinkite vaikus išklausyti kalbantį (draugą, tėvelius, senelius ir kt.). Mokykloje teks kasdien ir daug ką išklausyti.

 

-Reikia, kad vaikas paklustų tėvams, suaugusiems, gerbtų juos. Mokykloje jūsų vaikai sutiks naujus draugus, mokyklos darbuotojus ir teks įprasti pagarbą reikšti žodžiais ir veiksmais.

 

-Tegu namuose jau nuo šios dienos netrukdo dirbti sesutei, broliukui, mamytei, tėveliui, seneliui, nes mokykloje jis turės netrukdyti suolo draugui ir visiems bedraklasiams.

 

-Mokykite vaiką išreikalauti, kad neatsisakytų vienos veiklos dėl kitos. Priminkite, kad pradėtą darbą užbaigtų.

 

-Skatinkite vaiko norą "padarysiu pats". Tegul pats rengiasi, apsiauna (po kūno kultūros pamokėlės šio įgūdžio vaikams dažnai trūksta).

 

-Pratinkite prie tvarkos (padėti drabužius į vietą, sutvarkyti žaislus), nes mokykloje pasibaigus vienai pamokai reikės greitai susitvarkyti ir pasiruošti kitai.

 

-Leiskite bendrauti, žaisti su kaimynų vaikais. Taip jie mokosi bendrauti, dalintis.

 

-Pagal galimybes, kuo daugiau bendraukite ir draugaukite patys su vaiku. Išnaudokite kiekvieną minutę visur ir visada (gatvėje - matykite mašinų numerius, namų, autobusų). Lipdami laiptais aukštyn skaičiuokite, išeidami į kiemą skaičiuokite žemyn.

 

-Padėkite orientuotis erdvėje (aukštai, žemai, viduryje...). Viso to prireiks dirbant su vadovėliu, rašant sąsiuvinyje.

 

-Tegul pratinasi orientuotis laike (vakar, šiandien, rytoj).

 

-Vaika jau turėtų skirti dešinę, kairę ranką, koją, ausį, akį. Paaiškinkite žodžių "daugiau, mažiau, vienodai" supratimą.

 

Laukite dar vienos patarimų porcijos.