Pedagogės patarimai būsimų pirmokų tėvams. II dalis

Pedagogės patarimai būsimų pirmokų tėvams. II dalis

24. May 2012, 08:00

Šiandien tęsiame Vilniaus vaikų lopšelio-darželio "Žibutė" priešmokyklinio ugdymo pedagogės Nijolės Dubrauskienės patarimų ciklą apie tai, kaip būsimuosius primokėlius tinkamai paruošti naujam gyvenimo etapui.

 

Kaip sužinojome ankstesniuose straipsniuose, tam, kad vaikas galėtų lankyti mokyklą, neužtenka vaikučiui pažinti raides, skaičiuoti ar skaityti, jis turi būti subrendęs visapusiškai šiam naujam gyvenimo etapui - pedagogai, ruošdami pirmokėlį į mokyklą įvertina jo socialinę, emocinę ir protinę brandą.

 

Apie tai plačiau - Kada vaikas pasiruošęs mokyklai

Pedagogės patarimai būsimų pirmokų tėveliams I dalis

 

Ką pravartu žinoti ir atsiminti teveliams, kurių vaikučiai rengiasi į mokyklą pirmą kartą (tęsiame patarimus):

 

Loginis mąstymas

 

-Lavinkite vaikučių loginį mąstymą. Klauskite vaikų "kodėl", o jie tegu atsako "todėl, kad". Paaiškinkite, patikslinkite, jei ko nežinos, ieškokite atsakymų kartu.

 

-Prašykite, kad kalbėtų garsiai, aiškiai ir į klausimus atsakytų pilnais atsakymais.

 

Gamtoje


-Būdami gamtoje plėskite vaikų žinias apie juos supančią aplinką. Jei žvejosite prie upės, paklauskite, kur dar gyvena žuvys (paprastai vaikai atsako vandenyje, akvariume, baloje, ežere, jūroje).

 

-Būdami miške pamatykite medžius, žolytes, vabzdžius, darbščiąsias skruzdėlytes.

 

-Dibdami sode pakalbėkite apie vaismedžius, vaisius, uogas, daržoves. tegul vaikai skiria piktžoles nuo nuodingų augalų.

 

-Gamtoje prisiminkite, kad "pamatei, pasigrožėk ir palik kitiems".

 

Kūrybinė veikla namuose

 

-Vakarais kartu pažiūrėkite vaikams skirtą programėlę, aptarkite filmukus, spektaklį. Tegu skirias vaikai blogį nuo gėrio.

 

-Jei mokotės eilėraštuką, padrąskinkite deklamuoti garsiau, išraiškingiau, neskubėti, vengti monotoniškumo.

 

-Sekite savo vaikams pasakas, dainuokite lopšines. Juk tai mūsų senolių išmintis. Paskatinkite patiems vaikams sugalvoti ir kurti pasakas, juk jų vaizduotė laki. Pasakas gali iliustruoti piešiniais. Piešiant atkreipkite dėmesį, ar vaikas tiesiai sėdi, ar teisingai laiko pieštuką.

 

-Nupirkite spalvinimui skirtų knygelių. Tegu spalvina kaip dalinininkas viena kryptimi, iš kairės į dešinę, iš viršaus į apačią, neišlendant iš kontūrų. Kuo daugiau pieš, spalvins, tuo dailiau rašys mokykloje.

 

-Piešiant leiskite naudotis liniuote (mokykloje reikės braižyti atkarpas, apibrėžti įvairius daiktus, juos iškirpti).

 

-Nebijokite duoti žirklių. Tegul kuo daugiau karpo senus laikraščius, žurnalus ir pan. Lankstykite popierių (perpus, išilgai, skersai...). Tai padeda lavinti ranką, ruošia ją rašymui.

 

Susipažinimas su mokyklinėmis priemonėmis jau vasarą

 

Vasarą nupirkite visas reikiamas priemones mokymuisi. Leiskite vaikams pasidžiaugti. Duokite kuprinę, parkerį ir visus kitus daiktus, tegul susideda ir vėl išima...Težaidžia tol, kol atsibos. Sulaukęs rugsėjo vaikas bus su viskus susipažinęs, atsidžiaugęs ir visiškai nedrukdys darbo pamokose.

 

Saugus kelias į mokyklą

 

Parodykite pirmokėliui saugiausią kelią į mokyklą. Tegul jis įpranta saugiai elgtis gatvėje. Svarbiausia jūs patys netempkite vaiko ten, kur negalima. Būkite pavyzdžiu vaikui visur ir visada.

 

"Nepamirškite, kad vaiko auklėjimas prasideda nuo pat gimimo. Visa atsakomybė tenka šeimai. Į mokyklą ateina jau susiformavusi asmenybė, su savo savybėmis ir charakteriu. Mokytojų pareiga - mokyti vaiką, o auklėjimu turi rūpintis tėvai. Šeima - pirmoji mokykla, kurioje vaikas mokosi. Ne veltui sakoma "vaikai - mūsų veidrodis". Sėkmės!" - patarimais pirmokėlių tėvams su Mamyčių klubu dalinosi priešmokyklinio ugdymo pedagogė, tiflopedagogė Nijolė Dubrauskienė.

 

Ačiū.

Mamyčių klubas